Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

ASV un ES panākušas vienošanos par tirdzniecības strīda atrisināšanu

ASV un Eiropas Savienība (ES) ir panākušas vienošanos par kopīgiem soļiem tirdzniecības strīda atrisināšanai, trešdien paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers pēc tikšanās Baltajā namā.

Vienošanās, kuras detaļas gan maz tika izpaustas, nozīmē to, ka Vašingtona neīstenos draudus par muitas tarifu noteikšanu automašīnām, kas kaitētu Vācijas autobūvniekiem.

Tramps un Junkers, kas vairāk nekā divas stundas tikās Baltajā namā, pēc tam solīja strādāt, lai "atrisinātu" jautājumu par ASV noteiktajām muitas nodevām tērauda un alumīnija importam, kas izraisījušas ES un citu ASV sabiedroto sašutumu.

"Mēs gribam tālāk stiprināt šīs tirdzniecības attiecības visu Amerikas un Eiropas pilsoņu labā," Tramps sacīja paziņojumā no Baltā nama Rožu dārza.

"Mēs šodien panācām vienošanos," Junkers sacīja reportieriem pēc sarunām ar Trampu. "Mēs esam identificējuši vairākas jomas sadarbībai."

Tikšanās iznākums, šķiet, ir uzvara Trampam, kurš bija apliecinājis saviem atbalstītājiem, ka viņa konfrontējošā tirdzniecības stratēģija būs auglīga, un kurš ir maz piekāpies sarunās ar ES.

Tramps sacīja, ka viņš ar Junkeru vienojās "sākt jaunu fāzi" ASV un ES attiecībās un "strādāt kopā nulles tarifu, nulles netarifu barjeru un nulles subsīdiju virzienā rūpniecības precēm ārpus autoindustrijas".

Tramps arī sacīja, ka ES apņēmusies palielināt ASV dabasgāzes un sojas pupu importu.

"Man bija nodoms šodien panākt vienošanos. Un mēs panācām vienošanos," pēc tikšanās sacīja Junkers.

Viņš atzina, ka šo vienošanos tomēr nosaka "sapratne, ka tikmēr, kamēr mēs vedam sarunas … mēs atturēsimies no tālākiem tarifiem un izvērtēsim pastāvošos tarifus tēraudam un alumīnijam".

Tramps arī panāca ES apņemšanos sadarboties ar ASV Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) reformēšanai. Viņš ir žēlojies, ka PTO esot netaisnīga pret ASV, lai gan ASV šajā organizācijā ir guvušas uzvaru vairumā strīdu pret Ķīnu un citām valstīm.

ES tirdzniecības komisāre Sesilija Malmstrēma, kas pavadīja Junkeru braucienā uz Vašingtonu, apsveica panākto vienošanos un tviterī rakstīja, ka viņa "smagi strādās, lai virzītu šo darbu uz priekšu tuvākajos mēnešos".

Vienošanās detaļas un mehānismi, kā arī laiks tās īstenošanai vēl ir jāizstrādā, un tās pozitīvā ietekme varbūt kādu laiku nebūs redzama.

Junkers sacīja, ka ES jau importē 35% dabasgāzes no ASV ražotājiem, bet centīsies to pirkt vairāk.

"Mēs esam gatavi investēt infrastruktūrā un jaunos termināļos, kas var sekmēt enerģijas importu no ASV un citurienes, bet galvenokārt no ASV, ja būs pareizi apstākļi un konkurētspējīgas cenas," Junkers sacīja pēc tikšanās Baltajā namā.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Ezis
E
Pareizāk būtu teikt - ES pakļāvas ASV prasībām. :)
x
x
Германия уже сегодня получает русский газ по трубопроводу Nord Stream с проектной мощностью 55 миллиардов кубометров в год и фактической — почти 62 миллиарда (так "случайно" получилось). Nord Stream 2 — еще столько же. В принципе, этого объема главным бенефициарам обеих "потоков" на сегодняшнем уровне потребления должно хватить за глаза, без всякого СПГ. Более того: немцы, которые сейчас рассматривают себя как потенциальный основной хаб для русского газа в ЕС, собираются его еще и экспортировать. И значит, "третий слой реальности" приобретает еще большую пикантность: сделку Германия оплачивает не своими деньгами, а средствами покупателей будущего газа — русского трубопроводного и СПГ с нового терминала. И поскольку Австрия представлена в проекте не только финансами своей OMG, но и подземными хранилищами, это будут, видимо, не австрийцы, а прочая Европа.
x
x
1. За то, чтобы строить "Северный Поток-2" Европа построит в общем-то ненужный терминал для переработки американского сжиженного газа в Европе. Фактически, Европа платит США отступные за то, чтобы реализовать совместный проект с Россией. В Кремле надо понимать были довольны таким исходом. 2. Кроме того, Европа обязалась увеличить импорт сжиженного газа из США, который в общем то тоже не особо нужен, но и тут придется пойти на поводу у Вашингтона. 3. Также Евросоюз обязался понизить тарифы на ряд категорий промышленной продукции. Как сообщает американская пресса, речь идет о выравнивании таможенных тарифов до "нулевого" уровня, чтобы достигнуть полного паритета. 4. Помимо этого. Евросоюз увеличит экспорт товаров сельского хозяйства из США. Европейские фермеры будут в "восторге".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits