Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

ASV un Krievija uz bruņošanās sacīkstes sliekšņa

Kad Baraks Obama 2009. gada janvārī stājās pie ASV prezidenta pienākumu pildīšanas, Baltā nama jaunais saimnieks paziņoja, ka viena no viņa ārpolitikas prioritātēm būs attiecību uzlabošana ar Krieviju, jo B. Obamas priekšteča Džordža V. Buša prezidēšanas laikā lielvaru divpusējās attiecības bija nonākušas zemākajā punktā kopš aukstā kara beigām.

Sekojošā Maskavas un Vašingtonas attiecību pārstartēšana nav veicinājusi saskaņu. Gluži pretēji - abu valstu starpā valda nopietnas nesaskaņas par amerikāņu iecerēto pretraķešu aizsardzības vairogu Eiropā, ko krievi uzskata par draudu nacionālajai drošība. Amerikāņu nepiekāpība un krievu bailes ir radījušas augsni apgalvojumiem, ka var sākties bruņošanās sacensība, kāda tika pieredzēta pēc Otrā pasaules kara.

Vairogs apdraudot Krieviju

Vašingtonas plāns paredz, ka līdz 2020. gadam vairākās vietās Eiropā uz sauszemes un ūdens ir jāizvieto pretraķešu aizsardzības elementi. To uzdevums būtu aizsargāt Eiropu un ASV pret iespējamiem uzbrukumiem no tādām Rietumiem naidīgām valstīm kā Irāna un Ziemeļkoreja, kuras pēdējos gados aktīvi strādā pie savām kodolprogrammām. Ja par pirmo ir nopietnas aizdomas, ka tā mēģina iegūt kodolieročus, tad otrā jau ir veikusi vairākus kodolizmēģinājumus.

Daļa aizsardzības vairoga elementu tiktu dislocēti Krievijas robežas tuvumā, tādēļ Maskava uzskata, ka tā patiesais mērķis varētu būt Krievijas raķešu sistēmas spēju mazināšana. Krievijas bažas vēl vairāk pastiprina Amerikas un NATO kategoriskā pretestība Maskavas piedāvājumam veidot kopīgu pretraķešu aizsardzības sistēmu. «Amerika maina stratēģisko līdzsvaru par labu sev tādējādi, ka tā vēlas neitralizēt Krievijas kodolpotenciālu,» Krievijas vēstnieks NATO Dmitrijs Rogozins sacījis sarunā vācu izdevumam Der Spiegel. «Kremlim ir apnicis, ka amerikāņi mūs uzskata par muļķiem.»

Diplomāts stāsta, ka jūlijā, tiekoties ar ASV valsts sekretāres vietnieci Elenu Taušeri, viņš jautājis: «Vai jūs turpinātu izvietot pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus Polijā, ja citplanētieši pilnībā atbruņotu Irānu?» Uz to E. Taušere atbildējusi apstiprinoši, sakot, ka Vašingtona no sava plāna neatkāpsies.

Analītiķi uzskata, ka amerikāņi nevēlas veidot kopīgu aizsardzības vairogu ar Krieviju, jo tādā gadījumā ar Maskavu būtu jādalās slepenā NATO informācijā.

Draud pamest START

Pirms dažām nedēļām Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka gadījumā, ja amerikāņi nemainīs savus plānus, Krievijas rietumos un dienvidos, kā arī Baltkrievijā tiks izvietotas ballistiskās raķetes Iskander.

Kremļa saimnieks arī brīdināja, ka Maskava varētu izstāties no pērn ar ASV parakstītā Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līguma (START), kas nosaka, ka katrai valstij līdz 2018. gadam kodolgalviņu arsenāls jāsamazina līdz 1550.

ASV laikraksts The Christian Science Monitor vēsta, ka šā gada sākumā Krievija savu kodolgalviņu skaitu bija samazinājusi zem START noteiktā limita, tomēr pašlaik to daudzums šo robežu pārsniedzis par 16 kaujas galviņām.«Ja NATO pilnveido savu aizsardzības vairogu, tad mums diemžēl ir jāuztrin savi zobeni,» uzskata D. Rogozins.

Krievijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Nikolajs Makarovs pagājušajā nedēļā sarunā ar ārvalstu militārajiem pārstāvjiem sūrojies, ka amerikāņu plāna dēļ Krievija tiekot ievilkta jaunā bruņošanās sacīkstē ar Rietumiem. «Kādēļ Krievija tiek atdalīta no Eiropas? Mēs esam gatavi sadarboties un kopīgi veidot pretraķešu aizsardzības sistēmu,» viņa teikto citē aģentūra AFP. «Kādēļ viņi nevēlas mums panākt pretī? Tas nozīmē, ka kāds šajā situācijā ir ieinteresēts.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits