Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV valsts sekretāra vietnieks: Mēs nejauksimies Baltkrievijas politiskajos procesos

Amerikas Savienoto Valstu administrācija nosoda Baltkrievijas varasiestāžu vardarbību pret mierīgajiem protestētājiem un aicina atbrīvot politieslodzītos, taču nejauksies Baltkrievijā notiekošajos politiskajos procesos, pirmdien paziņojis ASV valsts sekretāra vietnieks Stīvens Bīgans, kas Viļņā ticies ar opozīcijas kandidāti 9.augustā notikušajās prezidenta vēlēšanās Svetlanu Tihanovsku.

"Man bija iespēja tikties ar Tihanovskas kundzi, viņa ir iespaidīga personība, un es saprotu, kādēļ viņa savā valstī ir tik populāra. Šīs tikšanās mērķis bija ieklausīties un sadzirdēt, ko domā Baltkrievijas cilvēki, un paraudzīties, ko viņi dara, lai iegūtu pašnoteikšanās tiesības," viņš sacījis žurnālistiem Lietuvas galvaspilsētā.

"ASV nosoda cilvēktiesību pārkāpumus un brutalitāti, ko vērojām Baltkievijā pēc vēlēšanām, un aicina Baltkrievijas valdību atbrīvot visus politieslodzītos,," norādījis diplomāts.

"Amerikas Savienotās Valstis nevar izlemt un neizlems Baltkrievijas notikumu gaitu. Tās ir Baltkrievijas cilvēku tiesības, kā tas paredzēts ANO cilvēktiesību deklarācijā un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas hartā," uzsvēris Bīgans.

Pēc viņa teiktā, šīs tiesības Baltkrievijas iedzīvotājiem netika dotas 9.augustā, kad valstī notika prezidenta vēlēšanas.

"Mūsuprāt, labākais, ko varam darīt, ir atbalstīt Baltkrievijas cilvēkus, bet galīgais lēmums par savu nākotni viņiem jāpieņem pašiem, un mēs to respektēsim," solījis ASV valsts sekretāra vietnieks.

Viņš arī pastāstījis, ka situāciju Baltkrievijā apspriedis ar Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču "saturīgā diskusijā", kas palīdzējusi "vairot sapratni par notikumiem reģionā".

Tihanovska savukārt pateikusies Bīganam "par ASV atbalstu Baltkrievijas cilvēkiem, kuri pieprasa cienīt viņu izvēli," paziņojis viņas štābs.

"9.augusta vēlēšanas nebija nedz brīvas, nedz godīgas. [Baltkrievijas prezidentam Aleksandram] Lukašenko kungam nav nedz  Baltkrievijas cilvēku, nedz starptautiskās sabiedrības atbalsta. Katra diena, kad viņš atsakās pieņemt savas tautas gribu, paildzina un padziļina krīzi," teikts viņas izplatītajā paziņojumā presei.

Tihanovska norādījusi, ka ir gatava risināt krīzi dialogā par mierīgu varas nodošanu.

"Vienmēr esam teikuši, ka esam gatavi sarunāties un panākt mierīgu risinājumu. Esam atvērti starptautisko organizāciju starpniecībai šajā dialogā. Mēs arī pieprasām veikt objektīvu izmeklēšanu attiecībā uz noziegumiem, ko Baltkrievijas varasiestādes izdarījušas pret saviem iedzīvotājiem," viņa uzsvērusi. "Vienlaikus aicinām visas valstis ievērot Baltkrievijas suverenitāti un teritoriālo integritāti. Tikai Baltkrievijas cilvēki izlems savu nākotni jaunās godīgās un brīvās vēlēšanās."

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Eiropas Savienības valstis neatzīst vēlēšanu rezultātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits