Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV varētu apcietināt māti, kura atsakās vakcinēt dēlu

Kādai mātei no Detroitas, ASV, iespējams, nāksies doties uz cietumu, ja viņa turpinās ignorēt tiesas lēmumu, ar kuru viņai noteikts pienākums nedēļas laikā vakcinēt savu dēlu, ziņo portāls IFLScience.com. 27.septembrī tiesa noteica, ka Rebekai Bredovai jāatļauj vakcinēt viņas dēlu, taču, kā vēsta medijs, māte izvēlējās nepakļauties tiesas lēmumam.

"Es labāk sēžu aiz restēm, paliekot uzticīga tam, kam es ticu," sieviete sacījusi intervijā ASV medijiem. "Kāpēc automātiski jāpiekrīt tēvam, kurš grib vakcīnas? Kā ar manu - mātes - izvēli?"

Bredova un viņas bijušais vīrs nu ir ierauti tiesas prāvā. Bijušais vīrs uzstāj uz dēla vakcinēšanu pret masalām, masaliņām, un cūciņām. 

Zinātnes portāls IFLScience atgādina, ka vakcīnas tiek ilgstoši pārbaudītas un izmantotas, lai glābtu dzīvības un novērstu smagu saslimšanu izplatību. 

Jautājums par bērna vakcinēšanu tiesu uzmanības lokā parādījās jau 2016. gadā, kad mātei par pienākumu uzlika nogādāt bērnu pie mediķiem, kas veiktu vakcināciju, un sākotnēji sieviete ar savu bijušo vīru bija vienojusies, ka vakcinācijas pret dažādām slimībām notiks ilgākā laika periodā, nevis uzreiz. Tomēr sieviete arī šo nosacījumu nav izpildījusi. 

Lai gan Mičiganas štats, kur dzīvo sieviete un viņas dēls, nosaka, ka jāvakcinē bērni, kuri tiks sūtīti bērnudārzā, tiek paļautas atkāpes reliģisku apsvērumiem gadījumā. Bredova ir izmantojusi šo iespēju, baidoties, ka vakcīna varētu "nodarīt pāri" bērnam. 

Jānorāda, ka šis nav unikāls gadījums - ASV un daudzviet pasaulē darbojās nelielas kopienas, kas uzskata, ka vakcīnas izraisa autismu un citas veselības problēmas. Bažas par vakcīnu ietekmi uz veselību dažādās valstīs ir sastopamas jau ilgstoši, taču lielāko uzplaukumu pieredzēja 20. gadsimta beigās un 21. gadsimta sākumā, kad britu mediķis Endrū Veikfīlds, kuram par krāpniecību un ētiskiem pārkāpumiem jau kopš 2010. gada ir atņemta ārsta licence, publicēja gadījuma pētījumu par divpadsmit bērniem, kas šķietami norādīja uz saikni starp autismu un masalu, masaliņu un cūciņu vakcīnām.

Par spīti tam, ka pētniekam tika atņemta licence un tika pierādīts, ka viņš pētījumā apzināti viltoja datus un sagrozīja rezultātus, lai sasniegtu sev vēlamo rezultātu, daļa ASV un citu valstu iedzīvotāju atsakās vakcinēt savus bērnus, tādējādi radot potenciālu slimību uzliesmojumu draudus. 

Portāls IFLScience atgādina, ka saikni starp autismu un vakcīnām neizdevās atrast pat "pretvakcīnu" grupas SafeMinds finansētā, sešus galdus ilgušā pētījumā. Tiesa gan, grupa pati pēc tam apšaubīja sava pētījuma rezultātus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits