Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Baidens uzrunā amerikāņiem kritizē ziņojumu, kurā apšaubītas viņa atmiņas spējas

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdienas vakarā negaidītā uzrunā amerikāņiem kritizēja ziņojumu, kurā viņš ir attaisnots slepenu dokumentu glabāšanā, bet kurā arī ir apšaubītas viņa atmiņas spējas.

Baidens televīzijas tiešraidē no Baltā nama bija sašutis par īpašā prokurora Roberta Hura ziņojumā teikto, ka viņš nespēj atcerēties pat sava dēla Bo nāves datumu 2015.gadā, kā arī citus svarīgus momentus savā dzīvē.

"Ar manu atmiņu viss ir kārtībā," sacīja Baidens.

"[Hura ziņojumā] pat ir atsauce, ka es neatceros, kad miris mans dēls. Kā, pie velna, viņš iedrošinās to teikt?" sacīja Baidens, redzami mēģinot savaldīt emocijas.

Dažas stundas pirms tam publiskotajā Roberta Hura ziņojumā bija atzīts, ka Baidens nav saucams pie kriminālatbildības par slepenu dokumentu glabāšanu, kas atrasti viņa mājā un bijušajā privātajā birojā. 

Daļa šo dokumentu attiecas uz laiku, kad Baidens bija senators, un daļa - uz laiku, kad viņš ieņēma viceprezidenta amatu Baraka Obamas administrācijā.

Pēc šo dokumentu atrašanas ar Baidenu saistītā institūtā un viņa mājās Delavēras štatā ASV ģenerālprokurors pērnā gada janvārī iecēla neatkarīgu prokuroru izmeklēšanas veikšanai. Baidens 8. un 9.oktobrī piecas stundas tika iztaujāts šajā izmeklēšanā. 

Hurs savā ziņojumā, kas publiskots deviņus mēnešus pirms prezidenta vēlēšanām, raksturoja 81 gadu veco Baidenu kā "labu gribošu, vecu vīru ar sliktu atmiņu".

Ņemot vērā novājināto Baidena prāta asumu, zvērināto tiesa nekādā gadījumā neatzītu viņu par vainīgu apsūdzībās saistībā ar slepenajiem dokumentiem, atzina Hurs.

Baltajā namā atbildot uz reportieru jautājumu par šo Hura izteikumu, Baidens sacīja: "Es esmu labu gribošs, esmu vecs vīrs, un es zinu, ko, pie velna, es daru."

"Es esmu prezidents, un es nostādīju šo valsti atpakaļ uz kājām. Paskatieties, ko esmu izdarījis, kopš es kļuvu par prezidentu," sacīja Baidens.

Pāstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons un citi Kongresa apakšpalātas republikāņu līderi nosauca Hura ziņojumu par "dziļi satraucošu", jo tas parādot, ka Baidens ir "nepiemērots" prezidenta amatam.

"Cilvēks, kurš ir pārāk nespējīgs, lai tiktu saukts pie atbildības par nepareizu rīkošanos ar slepenu informāciju, noteikti ir nepiemērots Ovālajam kabinetam," paziņoja Pārstāvju palātas republikāņu līderi.

388 lappuses garajā ziņojumā teikts, ka Baidens bija "tīši paturējis un izpaudis slepenus materiālus" periodā starp viceprezidenta amata atstāšanu un uzvaru prezidenta vēlēšanās 2020.gadā.

Hurs rakstīja, ka FIB aģenti atrada šādus dokumentus par armiju un ārpolitiku Afganistānā un citiem jautājumiem.

"Mēs secinām, ka šie pierādījumi nav pietiekami atzīšanai par vainīgu, un mēs atsakāmies ieteikt Baidena tiesisku vajāšanu par slepenu Afganistānas dokumentu paturēšanu," teikts Hura ziņojumā. 

Hurs tālāk atzina, ka "'būtu grūti pārliecināt zvērināto tiesu, ka tai jāatzīst viņu - bijušo prezidentu vecumā virs 80 gadiem - par vainīgu nopietnā noziegumā, kuram nepieciešams garīgs apziņas stāvoklis".

Baltā nama īpašais padomnieks Ričards Saubers un Baidena personīgais advokāts Bobs Bauers paziņoja, ka šie izteikumi nav ne "precīzi", ne "piemēroti". 

"Ziņojumā ir lietota lielā mērā aizspriedumaina valoda, lai aprakstītu parastu parādību starp lieciniekiem: grūtības atcerēties gadiem senus notikumus. Šādiem izteikumiem nav vietas Tieslietu ministrijas ziņojumā," teikts Saubera un Bauera vēstulē Huram.

Prezidents atzīmēja, ka Hurs viņu iztaujājis 8. un 9.oktobrī, kad viņš bija sācis pievērsties karam starp Izraēlu un "Hamās".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits