Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cerības, ka Trampa-Kima samits 12. jūnijā tomēr notiks

Ar savu paziņojumu sestdienas vakarā ASV prezidents Donalds Tramps atjaunojis cerības, ka viņa tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čen Unu tomēr varētu notikt iepriekš paredzētajā laikā un vietā, proti, 12. jūnijā Singapūrā. "Mēs runājam par 12. jūniju Singapūrā, tas nav mainījies," žurnālistiem paudis Tramps.

ASV prezidents ar šo paziņojumu nācis klajā pēc tam, kad iepriekš neizziņoti otro reizi demilitarizētajā zonā tikās Kims Čen Uns un Dienvidkorejas prezidents Muns Džē Ins, lai runātu par to, kā panākt veiksmīgu ASV-Ziemeļkorejas samita norisi. Muns, kas savā ziņā ir arī kā diplomātiskais tilts starp Kimu un Trampu, pēc tikšanās izteicās, ka Kims joprojām esot ieinteresēts Korejas pussalas denuklearizācijā. Iepriekš, kad labi iesāktais dialogs Phenjanas un Vašingtonas starpā atkal šķietami nonāca strupceļā, kā viens no iemesliem tika minēta Savienoto Valstu un Ziemeļkorejas atšķirīgā izpratne par to, ko sevī ietvers Korejas pussalas denuklearizācija.

Muns nu paziņojis, ka "no Phenjanas puses nav neskaidrību par to, ka būtu jāvirzās uz kodolieroču aizvākšanu no Korejas pussalas, bet no otras puses ir bažas - ja Ziemeļkoreja atbruņosies, vai ASV spēs nodrošināt Kima režīma saglabāšanu un izbeigt naidīgu politiku. Mūsu ceļojums lai pabeigtu Korejas pussalas denuklearizāciju un panāktu pastāvīga miera līgumu, nevar tikt apturēts. Mēs esam nolēmuši cieši sadarboties."

Tāpat Dienvidkorejas līderis norādījis, ka jau tuvākajās dienās ASV un Ziemeļkorejas pārstāvji noturēs "praktiska satura" sarunas, un šo sarunu iznākums noteiks, vai iepriekš plānotais samits 12. jūnijā notiks. Muns izteicās, ka, viņaprāt, samits notiks un noritēs bez aizķeršanās.

Pēc publiskās un Kimam adresētās vēstules aizvadītajā ceturtdienā, ar kuru Tramps atcēla savu dalību samitā, tieši Muns esot prasījis ārkārtas tikšanos ar Ziemeļkorejas līderi, lai spriestu par turpmākajiem soļiem. Tagad arī ASV puse paziņojusi, ka novērtē "izrādīto labo gribu" un tomēr cer uz sarunu izdošanos. "Daudzi ļaudis strādā pie tā, lai sarunas notiktu. Viss norit gludi," izteicās ASV prezidents.

Politikas eksperti gan straujo "pavasari" pēc nupat pieredzētā kārtējā saltas un kareivīgas retorikas raunda vērtē piesardzīgi un skeptiski, norādot, ka 12. jūnijā, visticamāk, ASV un Ziemeļkoreja varētu nākt klajā ar kopīgu deklarāciju, nevis īstenot reālu abu valstu līderu tikšanos. "Būsim reālistiski. Sagtavošanās šādiem samitiem ilgst mēnešus, nevis nedēļas," spriedis CNN eksperts Džozefs Juns. Arī vairāki citi ar Ziemeļkoreju saistītu globālo politisko procesu analītiķi iepriekš jau brīdinājuši, ka lietas uz priekšu tiek dzītas pārāk strauji, un mudinājuši Vašingtonu nesasteigt Trampa nosēdināšanu pie sarunu galda ar Kimu, bet noorganizēt vairākas zemāka līmeņa sagatavošanās sarunas.

Top komentāri

Cerība
C
Cerams, ka kremlim neizdosies izjaukt šīs miera sarunas!
Cerams ka nenotiks
C
Ar asv nevar ielaisties.Blēži.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits