Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Flinnu iegāž kontakti ar Krievijas vēstnieku

Daudz peltā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija, kas vēl nav nostrādājusi pilnu mēnesi, zaudējusi vienu no ietekmīgākajiem locekļiem, jo par atkāpšanos ir paziņojis Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Maikls Flinns. Atvaļinātajam armijas ģenerālleitnantam liktenīgas kļuva regulārās telefonsarunas ar Krievijas vēstnieku laikā, kad Tramps pārņēma varu Baltajā namā. Mediji iepriekš vēstīja, ka Flinns ar Krievijas vēstnieku apspriedis ASV sankcijas pret Krieviju, neraugoties uz to, ka Savienoto Valstu likumi aizliedz privātpersonām nodarboties ar diplomātiju.

Flinns sākotnēji noraidīja, ka ar Krievijas vēstnieku Sergeju Kisļaku būtu runājis par sankcijām, arī ASV viceprezidents Maiks Penss to publiski noliedza. Tomēr pirmdien medijos izskanēja informācija, ka Tieslietu departaments jau pirms vairākām nedēļām informējis Balto namu par Flinna kontaktiem ar Krievijas diplomātu. Departaments arī brīdinājis, ka Kremlis Trampa padomnieku var pakļaut šantāžai. 

Flinns Pensam esot apgalvojis, ka sarunās ar Kisļaku nav pieminējis ASV sankcijas pret Krieviju, tomēr izlūkdienestu pārtverto sarunu atšifrējumi liecinot ko citu, kāda ASV prezidenta administrācijas amatpersona atklājusi ziņu aģentūrai Reuters. Flinns Krievijas vēstniekam neesot solījis sankciju mīkstināšanu vai atcelšanu, bet izteicies, ka iepriekšējā ASV prezidenta Baraka Obamas apstiprinātās sankcijas pret Krieviju saistībā ar notikumiem Ukrainā "neesot obligāti jāpārmanto administrācijai, kas vēlas uzlabot attiecības ar Krieviju". 

ASV likums, kas zināms kā Logana akts, aizliedz pie valdības nepiederošām personām iesaistīties valsts ārpolitikas veidošanā. Pastāv iespēja, ka Flinns, kurš ar Krievijas vēstnieku kontaktējās pirms Trampa stāšanās amatā 20. janvārī, ir pārkāpis šo likumu. 

Pirmdienas vakarā iesniegtajā demisijas vēstulē Flinns atzinās, ka ir maldinājis prezidenta administrācijas amatpersonas par sarunām ar Krievijas vēstnieku pirms savas apstiprināšanas amatā. "Es netīši izklāstīju nepilnīgu informāciju par manām telefonsarunām ar Krievijas vēstnieku. Esmu atvainojies prezidentam un viceprezidentam, un viņi ir pieņēmuši manu atvainošanos," teikts Flinna vēstulē. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena, 15.februāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits