Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Grībauskaite žēlojas Klintonei par bruņojuma un militāro spēku palielināšanu Baltijas valstu tuvumā

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, otrdien Viļņā tiekoties ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, uzsvēra, ka Lietuvas un pārējo Baltijas valstu tuvumā tiek palielināti bruņotie spēki un bruņojums, notiek intensīvas militārās mācības.

"Tādēļ NATO pamanāmība un reāla klātbūtne šeit ir īpaši svarīga," teikts Grībauskaites preses dienesta izplatītajā paziņojumā.

Reģiona aizsardzības jautājumi un situācija kaimiņvalstīs bija sarunu temats Grībauskaites un Klintones tikšanās laikā. Klintone Viļņā ieradusies uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ārlietu ministru sanāksmi. "Mēs nedaudz apspriedām vēlēšanas mūsu apkārtnē un to, kādas perspektīvas var rasties tieši caur drošības prizmu," otrdien žurnālistiem paziņoja Grībauskaite.

Tikšanās laikā Grībauskaite un Klintone runāja arī par gatavošanos nākamgad pavasarī gaidāmajam NATO samitam Čikāgā. "Mums svarīgākie jautājumi pirmām kārtām jau saistīti ar reģionālo drošību, tas ir, NATO garantēto drošību reģionā un gatavošanos maijā gaidāmajam NATO samitam Čikāgā. Mēs arī apspriedām gaisa spēku patrulēšanas misiju Lietuvā un Lietuvas iespējamo ieguldījumu šajā misijā," sarunas ar Klintoni tematus atklāja Grībauskaite.

Ar ASV valsts sekretāri otrdien tikās arī Lietuvas ārlietu ministrs un EDSO priekšsēdētājs Audronis Ažubalis, kas pauda bažas par militārajiem draudiem, ko reģionam var radīt Krievija.

Tāpat Ažubalis aicināja ASV saglabāt kodolieročus Eiropā, kas, pēc Ažubaļa domām, ir svarīgs drošības garants.

Savukārt Klintone aicināja Ažubali nodrošināt atbilstošu aizsardzības nozares finansējumu. "Runājām par draudiem, ko šim reģionam rada diezgan lielā Krievijas militārā aktivitāte un bruņoto spēku nostiprināšana, modernizācija," pēc tikšanās ar Klintoni žurnālistiem teica Ažubalis, norādot, ka uzsvēris uz kodolieroču saglabāšanu Eiropā vismaz līdz tam laikam, kamēr nav panākta vienošanās ar Krieviju par taktisko bruņojumu.

Lietuvas amatpersonas uzskata, ka Krievija Kaļiņingradas apgabalā ir dislocējusi taktiskos kodolieročus.

Uz jautājumu, vai Klintone ir skārusi jautājumu par Lietuvas aizsardzības budžetu, Ažubalis atbildējā, ka šis temats ir apspriests. Lietuvas ārlietu ministrs atklāja, ka "secinājām, ka mums kā atbildīgai NATO dalībiecei tāpat kā citām valstīm ir jāpievērš pietiekama uzmanība bruņoto spēku finansēšanai. Domāju, ka tas visiem ir saprotams. Es norādīju, ka šis jautājums ir mūsu valdības darba kārtībā un pat krīzes apstākļos mēģinām darīt visu iespējamo".

Lietuvai ir NATO otri zemākie izdevumi aizsardzības nozarei, salīdzinot ar ekonomikas lielumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits