Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Iebrukums Kapitolijā sēj bažas par demokrātiju

ASV prezidenta Donalda Trampa uzkurināto atbalstītāju ielaušanās Kapitolijā likusi politologiem spriest par apdraudējumiem demokrātiskajām politiskajām sistēmām nākotnē, ļāvusi autoritārās valstīs izteikt apgalvojumus par Rietumu demokrātiju norietu un iedvesmojusi politikas ekstrēmistus, īpaši – galēji labējos Eiropā, kas jau pauduši, ka iebrukumu parlamentā uzskata par paraugu, ko varētu izmantot savās aktivitātēs.

Savukārt Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss sestdien aicināja Eiropas Savienības valstis kopā ar jauno ASV administrāciju veidot jaunu demokrātijas Māršala plānu, lai nepiekāptos liberālās demokrātijas ienaidniekiem, vēsta Deutsche Welle.


Demokrātijas antitēze

Iebrukums ASV Kongresā, kura dēļ dzīvību zaudēja pieci cilvēki (viena iebrucēja mira pēc policista raidīta šāviena, vēl trīs iebrucēji – pēkšņi saasinājušos veselības problēmu dēļ un viens policists – no ievainojumiem, kas gūti, mēģinot apturēt iebrukumu), radīja cunami līdzīgu vilni pāri visai pasaulei. Mediju virsrakstos, dažādos izteikumos bija jaušama neizpratne par to, kā ilgstoši stabilajā demokrātijā, kas daudz kur pasaulē tikusi uzskatīta par paraugu šādas sistēmas ilgtspējai un ko amerikāņi paši bija raduši dēvēt par demokrātijas citadeli un demokrātijas bāku, varēja notikt uzbrukums tautas priekšstāvjiem, kuri bija ieradušies apstiprināt vēlētāju izteikto gribu.

Alphabet (Google) izpilddirektors Sundars Pičai uzbrukumu Kapitolijam nosodīja kā demokrātijas antitēzi. "Brīvu un drošu vēlēšanu organizēšana un mūsu atšķirīgo pozīciju miermīlīga saskaņošana ir pamats demokrātijas funkcionēšanai. Savienotajām Valstīm šajā ziņā ir ilga vēsture, ar ko var lepoties. Pretlikumība un vardarbība Kapitolijā ir demokrātijas antitēze, mēs to stingri nosodām," viņu citē Reuters.

Deutsche Welle jautā, vai ASV notikušais rāda, ka Rietumu demokrātijas ir apdraudētas arī Eiropā. 2006. gadā galēji labējie ekstrēmisti devās uzbrukumā Ungārijas parlamentam, iesaistoties nedēļām ilgās cīņās ar policiju Budapeštas ielās. Pēc šiem notikumiem pieauga atbalsts labējam populistam – premjerministram Viktoram Orbānam. Vācijā šādi uzbrukumi parlamentam dažiem atgādināja nacionālsociālistu nemierus pagājušā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados. Taču arī šā gada augustā pēc tam, kad notika kustības Querdenker protests pret valdības noteiktajiem ierobežojumiem koronavīrusa dēļ, demonstranti ieņēma Vācijas parlamenta ēkas – Reihstāga – galvenās kāpnes. Dažiem no viņiem bija impērijas laika un galēji labējo ekstrēmistu karogi. Policija gan nepieļāva viņu iebrukšanu ēkā. "Musinoši vārdi pārvēršas vardarbīgā rīcībā – uz Reihstāga kāpnēm un tagad – Kapitolijā," teica Māss.


Izsmej un iedvesmojas

Savukārt autoritārie režīmi nevilcinājās izmantot iespēju izsmiet ASV demokrātiju, raksta AFP. Krievijā politiķi un Kremļa rupormediji vienbalsīgi norādīja, ka tas ir apliecinājums ASV norietam, novecojušās vēlēšanu sistēmas neefektivitātei un šķelšanās radītajam haosam, kas novedis pie amerikāņu demokrātijas klibošanas ar abām kājām. Ķīnas valdības pārstāvji un mediji izmantoja attēlus no ASV, lai salīdzinātu ar attēliem no protestētāju iebrukuma Honkongas likumdevēju padomē pērn. 

Āfrikā, kur bieži vien autoritārie līderi atsakās atdot varu vai sagrābj to apvērsumos, komentāros izskanēja jautājums Trampam, kura tad tagad izrādās "sūdu bedre", tā atgādinot viņa izteikumus par Āfriku.
RFE/RL.org atzīmē, ka labējie ekstrēmisti Ukrainā un Serbijā priecājas par ASV notikušo. "Tas ir labi, lai gan šoreiz tas, iespējams, ne pie kā nenovedīs. Bet domāju, ka tas dod mums iespēju. Baltie joprojām ir šeit, un mēs zinām, ko darīt," Telegram raksta Ukrainas nacionālistu kustības Azov līderis Serhijs Korotkihs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits