Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Irākas līderi: ASV karavīriem Irākā tiesiskā imunitāte nav nepieciešama

ASV karavīriem, kas paliks Irākā pēc 2011.gada, piešķirt tiesisko imunitāti nav nepieciešams, otrdien apliecināja Irākas līderi.

Iepriekš Vašingtonas pārstāvji bija teikuši, ka imunitātes piešķiršana amerikāņu karavīriem ir galvenais nosacījums, lai panāktu vienošanos par ASV karavīru palikšanu Irākā apmācību misijas ietvaros pēc 2011.gada beigu termiņa.

Pēc divas stundas ilgušajām sarunām ar Irākas prezidentu Džalalu Talabani valsts lielāko politisko bloku pārstāvji apliecināja - viņi "vienojušies, ka ir nepieciešams apmācīt Irākas armiju" un ar steigu iegādāties militāro ekipējumu.

Tomēr "līderi vienojās, ka apmācītājiem piešķirt tiesisko imunitāti nav nepieciešams", sacīja valdības preses pārstāvis Ali ad Dabags. "Mācībām jānotiek irākiešu bāzēs, un tās ir jāorganizē tā, lai irākiešu karavīri būtu profesionāli."

"Šiem bruņotajiem spēkiem jāspēj novērst iekšējos un ārējos draudus Irākas drošībai, nosargāt tās teritorijas integritāti, ūdeņus un gaisa telpu, kā arī tās konstitucionālo demokrātiju," norādīja amatpersona.

ASV un Irākas amatpersonas ir vienisprātis, ka irākiešu spēki pamatā spēj garantēt iekšējo drošību, tomēr tie nespēj nespēj aizsargāt valsts robežas, jūras ūdeņus un gaisa telpu.

Atbilstoši 2008.gadā noslēgtajam drošības paktam visiem ASV karavīriem jāpamet Irāka līdz gada beigām.

Tostarp Irākas politiķi 3.augustā paziņoja, ka sāks sarunas ar Vašingtonu par to, lai ASV karavīri paliktu Irākā arī turpmāk vietējo drošības spēku apmācību misijas ietvaros.

Patlaban Irākā vēl ir 43 500 ASV karavīri, un viņiem visiem līdz gada beigām Irāka būs jāpamet, ja netiks panākta vienošanās par amerikāņu karavīru palikšanu pēc šī beigu datuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits