Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Ķīna aicina ASV "izārstēt savu kaislību pēc parādiem"

Ķīna asi nosodījusi ASV par "tuvredzīgajām" politiskajām debatēm jautājumā par defolta novēršanu un paziņojusi, ka pasaulei ir vajadzīga jauna, stabila rezerves valūta, vēsta aģentūra Reuters, atsaucoties uz Ķīnas nacionālo ziņu aģentūru Xinhua.

"Ķīnai, pasaules varenākās lielvalsts lielākajai kreditorei, tagad ir visas tiesības pieprasīt ASV tikt skaidrībā ar to problēmām un garantēt Ķīnas dolāru aktīvu drošību," Reuters citē Ķīnas aģentūras vārdus.

Ķīna tāpat aicinājusi Savienotās Valstis vērsties pie "veselā saprāta", lai "izārstētu savu kaislību pēc parādiem" uz militāro un sociālo izdevumu samazināšanas rēķina.

"ASV valdībai ir jāatzīst tas sāpīgais fakts, ka vecās labās dienas, kad varēja vienkārši aizņemties, izvairoties no jebkādām nepatikšanām sev, tagad ir beigušās," raksta Xinhua.

Ķīnā tāpat atzīmēts, ka tālāka ASV kredītreitinga pazemināšana var iedragāt pasaules ekonomikas atjaunošanos un izsaukt jaunus finanšu satricinājumus: "Ir jāievieš starptautiska kontrole pār ASV dolāru, un par vienu no variantiem kā novērst katastrofu, kuru var izraisīt jebkura valsts, var kļūt jauna, stabila un droša pasaules rezerves valūta."

Ķīnas ekonomisti tāpat uzsvēruši, ka ASV kredītreitinga pazemināšana rada milzu riskus finanšu tirgiem. "Starptautiskajos finanšu tirgos radīsies haoss, vismaz tuvākajā laikā. Savukārt uz Ķīnu tiešu ietekmi atstās trieciens pa valsts rezervēm. Ķīnas investīciju dolāros vērtība kritīsies, un efekts būs nopietns," paziņojis Ķīnas Centrālās finanšu un ekonomikas universitātes Rezervju zinātniski pētnieciskā institūta direktors Lī Cze.

"Ķīna būs spiesta izskatīt citus investīciju variantus savām rezervēm. ASV Valsts kases obligācijas vairāk nav drošas," atzīmējis Lī Cze.

Jāatgādina, ka starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) vakar paziņoja par lēmumu pazemināt ASV kredītreitingu no augstākās pakāpes AAA līdz pakāpei AA+ ar negatīvu attīstības prognozi. Baltais nams savukārt uzskata, ka S&P aprēķinos pieļauta kļūda divu triljonu dolāru apmērā, tomēr S&P šo apgalvojumu neņēma vērā.

Līdz ar to ASV parādsaistības, kas līdz šim tika uzskatītas par pašām drošākajām pasaulē, S&P reitingā tagad atrodas zemāk par tādu valstu kā Lielbritānija, Vācija, Francija vai Kanāda (kopumā 18 valstu un teritoriju) parādsaistībām. Jāpiebilst, ka divas citas pasaules lielākās reitingu aģentūras – Moody’s un Fitch – pagaidām izlēmušas atstāt ASV kredītreitingu iepriekšējā, pašā augstākajā līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits