Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ņūhempšīras demokrātu priekšvēlēšanās uzvarējis Sanderss

ASV Ņūhempšīras pavalstī otrdien notikušajās Demokrātu partijas priekšvēlēšanās uzvarējis galēji kreisais senators Bērnijs Sanderss, liecina ASV televīzijas kanālu aplēses.

Pēc rezultātu saņemšanas no 95% balsošanas iecirkņu Sanderss ieguvis 25,9% balsu.

"Ļaujiet man izmantot iespēju, lai pateiktos Ņūhempšīrai par šī vakara lielisko uzvaru," uzrunājot savus atbalstītājus, paziņojis Sanderss. "Šī uzvara šeit ir [pašreizējā prezidenta] Donalda Trampa gala sākums."

No viņa nedaudz atpaliek mēreni noskaņotais bijušais Sautbendas mērs Pīts Būtidžedžs ar 24,4% balsu, bet trešo vietu ar 19,7% balsu ieņēmusi vēl viena mērenā pretendente - senatore Eimija Klobušāra.

Savukārt otra vadošā kreiso radikāļu jeb tā dēvēto progresīvo pretendente senatore Elizabete Vorena ir ceturtajā vietā ar 9,3% balsu.

Tikmēr bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens, kurš mēnešiem ilgi bija demokrātu favorīts nacionālā mērogā, priekšvēlēšanās Ņūhempšīrā ierindojies tikai piektajā vietā, iegūstot 8,4% balsu.

Tādējādi Vorena un Baidens neiegūs nevienu no Ņūhempšīras delegātiem, kam Demokrātu Nacionālajā konventā būs jābalso par partijas kandidāta izvirzīšanu novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās.

Ņūhempšīras delegāti tiks proporcionāli sadalīti starp tiem pretendentiem, kas ieguvuši vismaz 15% balsu.

Saskaņā ar televīzijas kanāla CNN aplēsēm šobrīd pēc izcīnīto delegātu skaita, ņemot vērā arī pagājušajā nedēļā notikušo Aiovas priekšvēlēšanu rezultātus, ir Būtidžedžs, kas ieguvis 23 delegātus. Viņam uz papēžiem ar 21 delegātu min Sanderss. Trešajā vietā ir Vorena, kas tomēr ievērojami atpaliek no abiem līderiem. Viņa šobrīd izcīnījusi tikai astoņus delegātus.

Šo sarakstu noslēdz Klobušāra un Baidens, kam attiecīgi ir septiņi un seši delegāti.

Nevienam citam no pretendentiem pagaidām nav izdevies iegūt kāda delegāta balsi.

Lai nodrošinātu savu izvirzīšanu Nacionālajā konventā pretendentam nepieciešamas vismaz 1991 delegāta balss. 

Pēc Ņūhempšīras priekšvēlēšanām par izstāšanos no cīņas par demokrātu nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām jau paziņojis uzņēmējs Endrū Jangs un senators Maikls Benets. Pēc viņu izstāšanās cīņu par demokrātu nomināciju turpina deviņi pretendenti.

Tikmēr saskaņā ar Kvinipaku Universitātes veikto aptauju Sanderss pirmo reizi izvirzījies vadībā starp demokrātu pretendentiem arī nacionālā līmenī, un viņam atbalstu pauduši 25% aptaujāto.

Savukārt atbalsts Baidenam kopš janvāra beigām nokrities no 26 līdz 17%.

Trešajā vietā ar 15% atbalstu izvirzījies miljardieris un bijušais Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs, kurš vēl nemaz īsti nav iesaistījies sacensībā, atsakoties no pirmajām četrām priekšvēlēšanām.

Nākamās demokrātu priekšvēlēšanas paredzētas 22.februārī Nevadā. Pēc tam, 29.februārī, sekos priekšvēlēšanas Dienvidkarolīnā, bet jau 3.martā gaidāma tā dēvētā Lielā otrdien, kad priekšvēlēšanas vienlaikus notiks 14 pavalstīs, tostarp arī tādā blīvi apdzīvotā štatā kā Kalifornija, kam pienākas ievērojami lielāks delegātu skaits nekā mazajiem štatiem, kur tika ievadīts demokrātu kandidāta izraudzīšanas process.

Kopumā Lielajā otrdienā tiks izcīnīti 1344 delegāti.

Top komentāri

Vara
V
Kāda tur vēl uzvara? Mandātu skaits sapulcei abiem vienāds. Vispār jau demokrāti tupi soļo pretī kārtējam zaudējumam ar tādiem kandidātiem.
ta nu gan
t
48% atbalsts galēji kreisam, turklāt tādam, kas ar vienu kāju jau kapā. Uz kurieni iet pasaule, t.i., amerikāņu saprāts? Varbūt jāpasūta tas krekliņš "Trump 4EVE" :)
:)
:
Vienalga Tramps uzvarēs! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits