Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Penss mudina ES valstis izstāties no Irānas kodolvienošanās

ASV viceprezidents Maiks Penss ceturtdien Varšavā notiekošajā konferencē par mieru un drošību Tuvajos Austrumos pieprasījis, lai Eiropas Savienības (ES) valstis izstājas no kodolvienošanās ar Irānu, un brīdinājis, ka ASV pastiprinās sankcijas pret Teherānu.

Penss nodēvēja Irānu par "lielāko draudu mieram un drošībai Tuvajos Austrumos", un apsūdzēja Irānas režīmu "jauna holokausta" plānošanā ar savām ambīcijām reģionā.

Savukārt ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, kurš arī piedalās konferencē Varšavā, norādīja, ka pasaule nevar panākt mieru un drošību Tuvajos Austrumos, nenonākot konfrontācijā ar Irānu.

Stāvot blakus Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu, Pompeo uzsvēra, ka pretspars Irānai ir būtisks cīņā ar visām citām reģiona problēmām.

Konference, ko Varšavā sarīkojusi ASV un Polija, izpelnījusies pretrunīgus vērtējumus, Teherānai apgalvojot, ka tā esot vērsta pret Irānas valdību. ASV amatpersonas savukārt uzsvērušas, ka Irāna nav mērķis. Konferencē piedalās aptuveni 60 delegācijas no visas pasaules.

Penss nosodīja Francijas, Vācijas un Lielbritānijas jauno iniciatīvu, kas ļaus Eiropas uzņēmumiem turpināt darboties Irānā, neskatoties uz ASV sankcijām.

"Tas ir nepārdomāts solis, kas tikai stiprinās Irānu, vājinās ES un radīs vēl lielāku distanci starp Eiropu un Savienotajām Valstīm," brīdināja Penss.

"Pienācis laiks Eiropas partneriem izstāties no Irānas kodolvienošanās un pievienoties mums, radot nepieciešamo ekonomisko un diplomātisko spiedienu, lai dotu Irānas tautai, reģionam un pasaulei mieru, drošību un brīvību," piebilda Penss.

Viņš solīja piemērot Irānai maksimālu spiedienu, norādot, ka "brīvību mīlošajām valstīm jābūt vienotām un jāsauc Irānas režīms pie atbildības par ļaunumu un vardarbību, ko tas uzspiedis savai tautai, reģionam un plašākai pasaulei."

Penss pavēstīja, ka ASV sankcijas kļūs stingrākas, ja vien Irāna "nemainīs savu bīstamo un destabilizējošo uzvedību."

ES nav izrādījusi nekādu vēlmi izstāties no Irānas kodolvienošanās, ko ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pērn nolēma pamest. Vienošanās tika noslēgta bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas laikā, Irānai apsolot ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu.

ES amatpersonas apgalvo, ka izprot ASV bažas par Irānu, taču uzskata, ka vienošanās, ko Teherāna ir pildījusi, darbojas un ka Irāna nav vienīgais problemātiskais spēks reģionā.

Top komentāri

solon
s
Jāsoda, izolējot no starptautiskās sabiedrības, reģiona agresors - asinkārā Izraēla! Ja pats no sevis detonētu kara arsenāls vietā, kur tas ir izvietots, tad domājams, viens no lielākajiem caurumiem uz pasaules būtu vietā kur reiz bija Izraēla.
Jāzeps Pļiners
J
Netanjahu atkal kūda ASV valdību uzbrukt Irānai. Tā būtu katastrofa. Drīzāk vajag novākt to Netanjahu.
Edvins Eglitis
Loti ceru Tehran neizlades savu kodol arsenalu uz Izraelu. Ta but tragedija
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits