Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Simtiem cilvēku piedalās policijas nogalinātā Floida bēru dievkalpojumā Hjūstonā

Hjūstonā otrdien vairāki simti cilvēku piedalījās bēru dievkalpojumā, izvadot pēdējā gaitā Džordžu Floidu, kura nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē izraisījusi ASV plašus protestus pret rasismu un policijas vardarbību.

Baznīcā, kurā notika bēru dievkalpojums, varēja iekļūt tikai ar ielūgumiem. Plašāka atvadīšanās no Floida notika pirmdien, kad no viņa atvadīties bija ieradušies vairāk  nekā 6000 cilvēku.

Starp tiem, kas bija uzaicināti uz otrdienas bēru dievkalpojumu, bija slavenības, politiķi, kā arī vairāku konfrontācijā ar policiju bojāgājušo afroamerikāņu ģimenes locekļi.

Cilvēktiesību aktīvists un mācītājs Als Šārptons savā runā bēru dievkalpojumā paziņoja, ka rasisms ASV ir "institucionāla sistēmiska problēma", un kritizēja prezidentu Donaldu Trampu.

"Jūs sēžat un domājat, kā apturēt protestus, nevis brutalitāti. Jūs iesaistāt savu valdību, mēģinot saprast, ka tas ietekmēs balsojumu par jums [prezidenta vēlēšanās], nevis kā tas skars mūsu dzīves," sacīja Šārptons, retoriski uzrunājot klātneesošo Trampu.

Demokrātu partijas kandidāts novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, bijušais viceprezidents Džo Baidens dievkalpojuma dalībniekiem ar videoieraksta starpniecību uzsvēra, ka "tagad ir pienācis laiks taisnīgumam pret [visām] rasēm".

"Mēs varam sadziedēt šīs nācijas ievainojumus un atcerēties sāpes," sacīja Baidens.

Pēc dievkalpojuma Floidu paredzēts apbedīt Hjūstonas piepilsētas Pērlendas kapsētā līdzās viņa mātei.

Floida nāvi nofilmēja kāds notikuma aculiecinieks. Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot. Viens no policistiem gandrīz deviņas minūtes tur celi uz Floida kakla, kamēr viņš cīnās pēc elpas un lūdz palīdzību, līdz apklust. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Šis traģiskais gadījums atsauc atmiņā afroamerikāņa Ērika Gārnera nāvi aizturēšanas laikā 2014.gadā.

Abu vīriešu pēdējie vārdi "Es nevaru paelpot" kļuvuši par saukli protestos pret rasismu un policijas vardarbību.

Par Floida nogalināšanu apsūdzēts policists Dereks Šovēns, bet vēl trim policistiem izvirzītas apsūdzības par līdzdalību.

Floida nāve izraisīja plašus protestus, bet paralēli tiem ASV lielpilsētas notika sen nepieredzēta vēriena grautiņi, ielu vardarbība, veikalu izlaupīšana un ēku dedzināšana.

Top komentāri

aha
a
Un kad apglabās tos mierīgos iedzīvotājus, kuri gāja bojā no trakojošo bandītu un narkomānu rokām? Jādomā, ka arī tas notiks publiski.
Ansis
A
Farss.
Irlielāmērāticams
I
ka mācītājam nevajadzētu kritizēt valsts vadītāju Trampu, bet gan jautāt - ko ASV baznīcas ir darījušas, lai mazinātu valsts iedzīvotāju savstarpējo naidu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits