Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Šodien notiek ASV prezidenta vēlēšanas: visu izšķirs svārstīgie štati

ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu izšķirs tā saucamie svārstīgie štati, uzskata vairums analītiķu. Precīzāk, svarīgākā loma būs abu kandidātu - demokrāta Baraka Obamas un republikāņa Mita Romnija - atbalstītāju aktivitātei šajos štatos. Pēdējās aptaujas liecina, ka vairumā svārstīgo štatu niecīgs pārsvars ir pašreizējam prezidentam B. Obamam. Arī nacionālajā līmenī viņš ir pavisam nedaudz priekšā M. Romnijam.

No štata uz štatu

Abi prezidenta amata kandidāti pirmdien visas dienas garumā piedalījās virknē priekšvēlēšanu kampaņas pasākumu, kuru dēļ viņiem nācās veikt vairākus lidojumus no štata uz štatu. Kopumā B. Obamam un M. Romnijam, kā arī abiem viceprezidenta amata kandidātiem Džozefam Baidenam (demokrāts) un Raienam Polam (republikānis) pēdējā dienā pirms vēlēšanām bija paredzēti 14 kampaņas pasākumi astoņos štatos, rakstīja The Washington Post.

Noslēdzot priekšvēlēšanu kampaņu, konkurenti piestāja tajos svārstīgajos štatos, kuros abu izredzes tiek vērtētas kā 50 pret 50. B. Obama uzrunāja atbalstītājus Viskonsinā un Aiovā, bet M. Romnijs ieradās Virdžīnijā, Floridā un Ņūhempšīrā. Abi apmeklēja par izšķirošo uzskatīto štatu - Ohaio.

Tam saistībā ar ASV prezidenta vēlēšanām tiek piedēvēta īpaša aura, jo kopš 1960. gada šeit uzvarējušais kandidāts vienmēr ir kļuvis par nākamo prezidentu. Par Ohaio nenovērtējamo nozīmību liecina tas, ka šeit priekšvēlēšanu kampaņās parasti tiek iztērēti vairāki desmiti miljoni dolāru un prezidenta amata kandidāti te atgriežas ar neapskaužamu regularitāti. Piemēram, M. Romnijs savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā tur ir bijis 44 reizes.

Tomēr pēdējās socioloģiskās aptaujas liecina, ka M. Romnijs Ohaio visdrīzāk piekāpsies pašreizējam Baltā nama saimniekam. Štata lielākā laikraksta Columbus Dispatch svētdien publicētā aptauja rāda, ka par B. Obamu balsos 50%, bet par M. Romniju - 48% vēlētāju. Savukārt Aiovā B. Obamas pārsvars pār konkurentu esot 7%, vēsta The Los Angeles Times.

Arī visas valsts šķērsgriezumā pārsvars ir B. Obamam. The Washington Post un televīzijas ABC News kopīgi rīkotā aptaujā gatavību balsot par esošo prezidentu izteikuši 49% respondentu, bet M. Romnijam savu balsi gatavi atdot 48%. Vēl oktobra beigās līdzīgā aptaujā M. Romnijam bija trīs procentpunktu pārsvars.

Domnīcas Pew Research Center veiktā pētījumā, kas tika publicēts svētdien, parādās, ka otrdien par B. Obamu balsos 48%, bet par M. Romniju - 45%. Bet Pew Research Center pētnieki prognozē, ka īstajā balsojumā pašreizējais ASV vadītājs saņems 50% vēlētāju atbalstu, bet par M. Romniju nobalsos 47%. Pētījuma autori arī secinājuši, ka B. Obamam pluspunktus ir nesusi viņa rīcība pēc pagājušajā nedēļā notikušās postošās vētras Sendija.

Cīņa par balsīm

Pretēji daudzu uzskatam ASV prezidents netiek ievēlēts tiešās vēlēšanās, jo visu neizšķir tikai iedzīvotāju atdotās balsis. Patiesībā prezidentu ievēl elektoru kolēģija, kuras sastāvā ir 538 elektori. Katrs no 50 ASV štatiem deleģē noteiktu skaitu elektoru, kas ir atkarīgs no iedzīvotāju skaita štatā.

Piemēram, iedzīvotāju skaita ziņā lielākais štats Kalifornija deleģē 55, bet mazākie federālie apgabali - tikai vienu elektoru. Tā kā visos štatos, izņemot divus, spēkā ir «mandāts pirmajam» vēlēšanu sistēma, tad katra štata elektoru balsis tiek uzvarējušajam kandidātam.

Lai triumfētu vēlēšanās, vienam no kandidātiem ir jāiegūst vismaz 270 elektoru balsis. B. Obama var rēķināties ar 185 elektoru balsīm no štatiem, kuros parasti uzvar demokrātu kandidāti, plus vēl 58 balsīm no svārstīgajiem štatiem, kuros paredz viņa uzvaru. Tas viņam dod jau 243 elektoru balsis.

M. Romnijs droši rēķinās ar 180 balsīm no «republikāņu štatiem», vēl 26 viņam prognozē no svārstīgajiem štatiem. Kopā 206. Līdz ar to viņam uzvarai ir nepieciešamas 64, bet B. Obamam - tikai 27 balsis.

Ja B. Obama uzvar Ohaio (18 elektoru balsis) un Aiovā (6), tad viņam pietiek uzvarēt pat tik nelielā štatā kā Ņūhempšīra (4), lai nodrošinātu pārvēlēšanu uz otru prezidentūras termiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits