Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Telekanāls: Tramps Lavrovam atklāja Izraēlas sniegtu informāciju

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušajā nedēļā Baltajā namā notikušajās sarunās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu atklāja no Izraēlas iegūtu slepenu informāciju par teroristu grupējumu Islāma valsts, vēsta ASV telekanāls ABC, atsaucoties uz anonīmiem avotiem.

ABC avoti pavēstīja, ka džihādisti plānojuši uzspridzināt lidmašīnu ar bumbu, kas paslēpta klēpjdatorā. Eksperti uzskata, ka šādā veidā nemanīti lidmašīnā varētu ienest spridzekli.

ASV amatpersonas šādus džihādistu plānus ir uztvērušas nopietni un tādēļ apsver iespēju aizliegt reisos no Eiropas ienest lidmašīnās rokas bagāžā klēpjdatorus.

ABC avoti atklāja, ka ASV par Islāma valsts plāniem uzzināja no Izraēlas aģenta, kurš bija iefiltrējies džihādistu rindās. Turklāt Izraēla piekrita ASV atklāt šo informāciju ar nosacījumu, ka tās avots netiks atklāts. Daudzi eksperti uzskata, ka Tramps pieļāvis kļūdu, atklājot šo informāciju Krievijai. Viņi arī uzskata, ka izraēliešu aģentam tagad draud briesmas.

"Krievija nav pret Islāma valsti vērstās koalīcijas dalībniece. Tā nav mūsu partneris," norādīja bijušais ASV nacionālā pretterorisma centra direktors Mets Olsens.

Viņš arī piebilda, ka apdraudēts ir ne tikai konkrētais avots, bet arī "turpmākie avoti informācijai par sazvērestībām, kas vērstas pret ASV".

Tikmēr bijušais ASV vēstnieks Izraēla Daniels Šapiro pauda uzskatu, ka Trampa rīcība liecinot par "sliktu izpratni par to, kā glabāt slepenu informāciju". Šapiro arī pauda bažas, ka turpmāk Izraēla daudz uzmanīgāk atklās ASV izlūkinformāciju.

Tikmēr Izraēlas aizsardzības ministrs Avigdors Lībermans uzsvēra, ka abu valstu attiecības joprojām ir ciešas un labas.

"Izraēlas un mūsu dižākā sabiedrotā, ASV, drošības attiecības ir dziļas, nozīmīgas un nepieredzēti plašas," viņš rakstīja tviterī.

Laikraksts Washington Post pirmdien ziņoja, ka Tramps tikšanās laikā Baltajā namā pagājušajā nedēļā Lavrovam un vēstniekam Vašingtonā Sergejam Kisļakam atklājis ārkārtīgi slepenu informāciju par teroristu grupējumu Islāma valsts.

Šo informāciju Vašingtonai bija piegādājis kāds partneris, kas nebija devis atļauju to nodot Maskavai, ziņoja laikraksts.

Tramps tikmēr otrdien paziņoja, ka viņam bijušas "absolūtas tiesības" atklāt informāciju Krievijas amatpersonām.

Tramps otrdien arī sazvanījies ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, pavēstīja Netanjahu pārstāvis.

Top komentāri

Veca pļepertaša
V
nekad savas žaunas saturēt NEVAR.
Robert Gates
R
"At least on national security, I believe Mr. Trump is beyond repair. He is stubbornly uninformed about the world and how to lead our country and government, and temperamentally unsuited to lead our men and women in uniform. He is unqualified and unfit to be commander in chief."
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits