Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks
Islāma valsts sakaušana un kiberdrošības stiprināšana - šīs ir Trampa administrācijas jaunās aizsardzības stratēģijas prioritātes

Trampa administrācija svītro Krieviju no aizsardzības politikas prioritātēm

Jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijā Krievija vairs netiks uzskatīta kā būtisks potenciālais drauds Savienoto Valstu drošībai. Par to liecina izdevuma Foreign Policy rīcībā nonākušais aizsardzības politikas prioritāšu memorands, kurā nu, pretēji iepriekšējiem gadiem, Krievijas vārds nav atrodams saraksta augšgalā.

Prioritāšu sarakstā, kurš datēts ar 1.decembri un kuru rakstījis aizsardzības ministra vietnieks politikas jautājumos Braiens Makeons, kā lielākā prioritāte izcelta teroristu grupējuma Islāma valsts sakaušana, pēc tam uzsvērta nepieciešamība izstrādāt jaunu kiberdrošības stratēģiju. Tāpat noteikts, ka jāatceļ pašreiz noteiktie aizsardzības budžeta ierobežojumi un jāpadara efektīvāks esošo līdzekļu izlietojums.

Jāpiebilst, ka tas radījis manāmu satraukumu militārās virsniecības augstākajās aprindās. Krievija saraksta prioritāšu augšgalā bijusi gadiem ilgi, kur atradusies tāpēc, ka šīs valsts rīcībā ir milzīgs kodolarsenāls, spējīgi hakeri, kā arī notiek strauja militārās tehnikas modernizācija. Tāpat Krievija pēdējā laikā jo īpaši veic provokatīvas darbības gan pret ASV, gan tās sabiedrotajiem Austrumeiropā un Tuvajos Austrumos.

Apvienotās virspavēlniecības priekšsēdētājs ģenerālis Džozefs Danfords, kurš amatā būs arī pēc tam, kad tiks inaugurēts Tramps, pērn uzrunā Kongresam atzinis, ka neviens drauds ASV nav bīstamāks par iespējamo apdraudējumu, ko rada Krievija.

"Ja jārunā par nāciju, kas ASV var radīt ārēju apdraudējumu, man jānorāda uz Krieviju. Ja jūs skatāties uz Krievijas uzvedību, tā patiesi ir satraucoša," norādīja Danfords, kurš kā nākamos lielākos draudus uzskaitīja Ķīnu, Ziemeļkoreju un Islāma valsti, tieši šādā secībā.

Pārstāve no Trampa komandas, kas nodrošina sekmīgu prezidenta pilnvaru pārņemšanu, atteicās komentēt, cik būtiska loma jaunās administrācijas aizsardzības prioritātēs būs atvēlēta Krievijas draudiem, vien norādīja, ka memorands nav visaptverošs.

"Spekulēt par to, ka šis saraksts reprezentē visas aizsardzības prioritātes, ir maldinoši," komentēja Trampa pārstāve Džesika Dito.

Pentagons pašlaik atteicās no komentāru sniegšanas, norādot, ka prioritāšu izskaidrošanu sabiedrībai atstās jaunās administrācijas ziņā.

Jāatgādina, ka Tramps jau kampaņas gaitā uzsvēris, ka vēlas stiprināt sadarbību, tostarp arī militāro, ar Krieviju. "Vai tas nebūtu jauki, ja ASV un Krievija varētu sanākt kopā un satriekt Islāma valsti pīšļos?" kampaņas ietvaros teiktā uzrunā jūlijā izpaudies nākamais ASV prezidents.

Tāpat jāizceļ, ka Trampa administrācijā pie augstiem amatiem tikušas personas, kurām ir tiešas biznesa intereses Krievijā un attiecīgi ir izdevīgi uzturēt labas attiecības abu superlielvaru starpā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits