Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Trampa dēļ mainījusies ierastā pasaules kārtība

Turpinot samazināties ASV vadošajai lomai, 2018. gadā autokrātiski līderi nekavējās izmantot radušos izdevību, lai virzītu nacionālās un savas personīgās intereses uz demokrātijas, cilvēktiesību un starptautisko institūciju rēķina. Aizejošais gads iezīmējis arvien krasāku novirzīšanos no globālās kārtības, kāda tika iedibināta pēc Otrā pasaules kara. Starptautiskās vienošanās un organizācijas, kuras līdz šim ir palīdzējušas regulēt valstu attiecības, piedzīvojušas centienus mazināt to nozīmi.

Trampa ačgārnības

Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps arī šogad parūpējās, lai viņš būtu visvairāk apspriestais cilvēks pasaulē. Visbiežāk viņš izcēlies negatīvā nozīmē.

Iekšpolitiski Tramps piedzīvojis vienu skandālu pēc otra. Viņa izraudzīto kandidātu uz vakanto Augstākās tiesas tiesneša vietu Bretu Keveno apsūdzēja seksuālos pārkāpumos, bet pirms novembrī notikušajām Kongresa vidustermiņa vēlēšanām Tramps paziņoja, ka migranti no Centrālamerikas apdraud ASV nacionālo drošību, un nosūtīja armiju uz robežu ar Meksiku. Tas gan neglāba viņa pārstāvēto Republikāņu partiju no vairākuma zaudēšanas parlamenta apakšpalātā.

Tramps arī šajā gadā izvērsa cīņu pret medijiem, kas, viņaprāt, izplatot "viltus ziņas", lai gan patiesībā tie tikai darīja savu darbu – atmaskoja prezidenta un viņam pietuvināto melus un šaubīgus darījumus.

Ārpolitiski Tramps šogad izcēlies ar virkni ačgārnību. Viņš tikās un draudzīgi sarunājās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kura valsti apsūdz uzbrukumos ASV demokrātijai, un Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čen Unu, kā arī izvairījās atklāti kritizēt Saūda Arābijas kroņprinci Muhammedu bin Selmānu pēc viņa kritiķa Džamala Hašogi brutālās slepkavības Saūda Arābijas konsulātā Stambulā.

Tajā pašā laikā viņš turpināja vārdiskus uzbrukumus ASV sabiedrotajiem, pārmetot tiem iedzīvošanos uz viņa valsts rēķina gan ekonomiski, gan militāri. Šonedēļ, viesodamies pie amerikāņu karavīriem Irākā, Tramps paziņoja, ka ASV vairs nebūšot "pasaules policists", kuru citas valstis ļaunprātīgi izmantojot, lai sevi aizsargātu.

Medusmaize autokrātiem

Šādi Trampa paziņojumi ir kā medusmaize tādiem autoritāriem valstu vadītājiem kā Putins un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, kam ir izdevīga ASV globālās ietekmes samazināšanās.

Putins uzvarēja martā notikušajās prezidenta vēlēšanās un stājās amatā jau ceturto reizi. Pirms tam viņš bija parūpējies, lai vienīgais vērā ņemamais konkurents Aleksejs Navaļnijs vēlēšanās nemaz nedrīkstētu startēt. Krievija kārtējo reizi ar spēku un nihilismu centās apliecināt savu it kā globālās lielvaras statusu, Anglijas pilsētiņā Solsberi mēģinot noindēt bijušu spiegu Sergeju Skripaļu un piesedzot Sīrijas diktatora Bašāra el Asada spēku kārtējo ķīmisko uzbrukumu civiliedzīvotājiem.

Savukārt Sji Dzjiņpins savilka ciešāk varas grožus, panākot savu politisko ideju iestrādāšanu Ķīnas konstitūcijā un nodrošinot sev iespēju valdīt līdz mūža galam. Tas nozīmē arī varas kontroles pastiprināšanu pār saviem pilsoņiem un vēršanos pret katru, kas atļaujas iebilst valdošajam režīmam.

Top komentāri

Uldim
U
Pašam nav kauns rakstīt šādu sviestu un uzskatīt pārējos par idiotiem? Kavano apsūdzēja stulba zoss, kurai tagad draud cietums daudzu gadu garumā par melošanu. Viņu pašu ievēlēja. Tāds raksts vairāk izklausās pēc apzinātas kaitniecības nevis parastā idiota murgiem.
ļuļa
ļ
nu, šitais ķezbereļa raksts ir tipisks viltus ziņu paraugs. varētu jau ņemt pa punktiem, kur viņš ir samelojies, bet par garu sanāks. nez ķezberu sodīs par viltus ziņu izplatīšanu?
hmm
h
"lai gan patiesībā tie tikai darīja savu darbu – atmaskoja prezidenta un viņam pietuvināto melus un šaubīgus darījumus". - Un kāpēc "Diena" nekad neatmasko, piemēram, Francijas prezidenta Makrona un viņam pietuvināto melus un šaubīgus darījumus? Pietiktu apskatīt Francijas lielākos laikrakstus, lai sanāktu krāšņi stāsti par Makrona nedarbiem. Žēl, ka Latvijas skolās nemāca franču valodu, latviešiem būtu iespēja ar savām ausīm izbaudīt visu Makrona politikas šarmu (vai širmi).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits