Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Farhadi, saņemot balvu par savu 2011.gada filmu Šķiršanās

Trampa rīkojums Oskara nominantam var liegt apmeklēt ceremoniju

ASV prezidenta Donalda Trampa piektdien parakstītā rīkojuma dēļ, saskaņā ar kuru ASV liegts ieceļot cilvēkiem no Irākas, Irānas, Sīrijas, Sudānas, Somālijas, Jemenas un Lībijas, vienam no ASV Kinoakadēmijas balvas Oskara nominantiem, iespējams, būs liegts apmeklēt apbalvošanas ceremoniju, vēsta CNN.

Trampa rīkojums paredz, ka ieceļotājiem no minētajām valstīm 90 dienas būs liegts ierasties ASV, viņiem neizsniegs ieceļošanai derīgas vīzas, savukārt bēgļu programma apturēta uz 120 dienām, bet cilvēkiem no Sīrijas - pat uz nenoteiktu laiku.

Oskaru pasniegšanas ceremonija notiks jau februārī, tāpēc ar grūtībām ieceļot varētu saskarties Asgars Farhadi, režisors no Irānas, kura filma Pārdevējs (The Salesman) nominēta kategorijā Labākā ārzemju filma

Pats režisors šo situāciju nav publiski komentējis, bet to kā vienu no daudzajiem piemēriem minēja Vašingtonā bāzētās bezpeļņas organizācijas Nacionālā Irānas-Amerikas padome vadītāja Trita Parsi. 

"Viņš nevar ieceļot ASV. Viņš ir Irānas pilsonis, tāpēc nevar šeit ierasties. To nekādi nevar apiet, ja vien Tramps nevēlas izdarīt izņēmumu," Parsi telefonintervijā norādīja raidorganizācijai CNN, piebilstot, ka tas būs režisora ziņā, vai viņš vēlēsies lūgt Trampam izdarīt izņēmumu.

Situāciju komentēja arī Kino mākslas un zinātnes akadēmija, kas pasniedz Oskarus, norādot: "Akadēmijas mērķis ir svinēt panākumus kino industrijā, kura savukārt cenšas stāvēt pāri robežām un uzrunāt skatītājus visā pasaulē, neatkarīgi no to nacionālajām, etniskajām vai reliģiskajām atšķirībām. Kā filmu veidotāju, tā visu cilvēku tiesību atbalstītāji, mēs šo situāciju uzskatām par satraucošu - Farhadi, kurš ir ar Oskaru apbalvotās filmas Šķiršanās (A Separation) režisors un kura veidotā filma Pārdevējs nominēta balvai šogad, līdz ar savu komandu var netikt ielaists valstī viņa pilsonības vai reliģijas dēļ," pausts akadēmijas paziņojumā.

Parsi norādīja, ka Trampa rīkojums un attiecīgā situācija, kas tādēļ radusies, "met tumšu ēnu pār šo pasākumu [Oskaru ceremoniju]". 

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka pēc Trampa parakstītā rīkojuma lidostās aizturēti cilvēki no minētajām musulmaņu valstīm. Drīz pēc tam ielās izgāja protestētāji, turklāt Trampa administrācija šajā jautājumā jau iesūdzēta tiesā. Drīz pēc tam ASV federālā tiesnese Anna Donelija, pamatojoties uz cilvēktiesību aizstāvju organizācijas iesniegto prasību, liedza šo cilvēku deportāciju atpakaļ uz viņu mītnes valstīm. Tiesa, tas gan nenozīmē, ka viņi tiks atbrīvoti.

Top komentāri

Vārds
V
ha ha Diena atkal atgremo CNN anti-Trampa propagandu.
trusis nejaukais
t
nu un taapeec dazhu cilveeku deelj buutu jaaatcelj riikojums? vienkaarshi uztaisiis sarakstu ar iznjeemumiem. bet nee ir tachu jaabliezh augshaa raksti ak shausas taada eena uz oskaru.. pie pakaljas tas oskars saliidzinaajumaa ar pilsonju droshiibu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits