Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Eksperti skeptiski, ka Trampam izdosies panākt "raķešu vīra", kā viņš reiz apvainoja Kimu Čen Unu, piekrišanu atteikties no kodolarsenāla

Trampa un Kima tikšanās: Brīdina par iespējamu diplomātisku slazdu

Pēkšņais paziņojums par to, ka vēsturiska ASV un Ziemeļkorejas valsts galvu tikšanās notiks jau līdz šā gada maijam, rada vairāk jautājumu, nekā sniedz atbildes. Eksperti gaidāmo tikšanos, par kuras iespējamo norisi šobrīd zināms ir ļoti maz, izsakās ar bažām, ka sākotnēji šķietamā vēsturiskā iespēja Trampam panākt situācijas deeskalāciju un pat vienoties par denuklerizāciju tikpat labi varētu būt arī Phenjanas režīma veikli izlikts diplomātisks slazds.

Šobrīd nav zināms, kur un kādā formātā Donalds Tramps varētu tikties ar Kimu Čen Unu, taču var pieņemt, ka Ziemeļkorejas puse uzstās uz Trampa viesošanos Phenjanā, tādējādi vienlaikus sasniedzot vairākus mērķus - panākot to, ka Kimam nav jāatstāj valsts, kur viņš ir drošībā, gan panākot sava veida diplomātisku uzvaru, ka lielvalsts ASV prezidents ieradies kā viesis pie Ziemeļkorejas līdera.

Savukārt, no ASV puses, Trampa viesošanās Phenjanā būtu grūti iedomājama drošības apsvērumu dēļ, taču arī neitrālas sarunu vietas atrašana var nebūt viegls uzdevums. "Ir grūti iedomāties tikšanos Eiropā. Ir grūti to iedomāties notiekam Pekinā," sarunā ar CNN lēsa Amerikāņu zinātnieku federācijas eksperts Ādams Maunts. Jāatgādina, ka Kims Čen Uns, pēc pašlaik pieejamās informācijas, valsti nav pametis kopš varas pārņemšanas pēc sava tēva nāves 2011. gadā. Visticamākais šķiet scenārijs, ka tikšanās norisināsies demilitarizētajā zonā uz Ziemeļkorejas-Dienvidkorejas robežas, kur aprīlī tiksies Kims Čen Uns ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džē Inu.

Starptautiskās politikas eksperts Džefrijs Lūiss CNN norādījis, ka Ziemeļkorejas pusei liela uzvara ir jau pats fakts, ka Tramps publiski paudis piekrišanu tikties ar Kimu Čen Unu. "Viņi (Ziemeļkoreja) jau kopš Klintona administrācijas laikiem izmisīgi centušies panākt, lai valsti apmeklē ASV prezidents. Ziemeļkorejā pat uzņemta filma par ASV prezidenta vizīti," skaidrojis Lūiss, norādot, ka tikšanās ar ASV prezidentu palīdzētu Ziemeļkorejas diplomātiem pasaulē veicināt ideju, ka ar Ziemeļkoreju rēķinās kā ar pilntiesīgu kodolvalsti, ar kuru tāda lielvara kā ASV runā "kā līdzīgs ar līdzīgu".

Tāpat Ziemeļkoreja, piedāvājot sēsties pie sarunu galda gan ar Dienvidkorejas vadību, gan ASV prezidentu, šo soli varēja un varēs izmantot, lai iedzītu ķīli Dienvidkorejas un ASV attiecībās. Ja Tramps noraidītu Kima piedāvājumu tikties, Dienvidkorejas prezidents Muns Džē Ins, kurš izmantojis Ziemas olimpisko spēļu doto pozitīvo grūdienu, lai mudinātu uz sarunām par attiecību uzlabošanos, varētu šādu atteikumu uztvert kā ASV nevēlēšanos veicināt miera procesu, Phenjanai tajā pašā laikā uzturot tēlu, ka "tā deva iespēju, kuru ASV neizmantoja", un rezultātā turpināt attīstīt savu kodolprogrammu.

Tikmēr Tramps, piekrītot tikties ar Ziemeļkorejas valsts galvu, redz iespēju veiksmīga sarunu iznākuma gadījumā iecementēt savu vārdu vēsturē kā prezidentam, kuram izdevies tas, ko nespēja neviens no iepriekšējiem Baltā nama saimniekiem pēc Korejas kara.

Tomēr eksperti brīdina, ka Trampa administrācijai uz šo tikšanos, kur uz kārts likta gan ASV, gan Trampa reputācija, nevajadzētu likt pārāk lielas cerības, jo, visticamāk, Kims Čen Uns, par spīti teiktajam, nepiekritīs atteikties no kodolarsenāla uzturēšanas. Šobrīd izskatās, ka Trampa administrācijai nav garantiju par konkrētiem rezultātiem un pozitīvu atdevi no tikšanās, kamēr Ziemeļkorejai jau pati tikšanās ar ASV prezidentu ir diplomātiska uzvara.

"Mēs šo filmu esam redzējuši jau tik daudz reižu - Ziemeļkoreja piekrīt dialogam, tad atkal provokāciju cikls, tad atkal dialoga cikls. Esam redzējuši Ziemeļkoreju dabūjam visu, ko tā vēlējās, kas nav tas pats, ko vēlas Seula un Vašingtona," skeptisks par to, ka Ziemeļkoreja varētu atteikties no kodolarsenāla, ir domnīcas Korejas pussalas nākotnes forums eksperts Dujons Kims.

Bažas izskanējušas arī par Trampa diplomāta dotībām, atgādinot, ka politika, it īpaši attiecību risināšana pēc gadiem ilgas naidpilnas retorikas, gluži nav darījumu kārtošana biznesa vidē. Tiesa, to pašu var teikt arī par Kimu - nav zināms, vai viņš aci pret aci ir runājis ar kādas citas valsts galvu.

"Savstarpējās neuzticības aiza ir tik plata, ka būs jāpieliek milzu pūles, lai atrastu pamatkopsaucēju, no kura izejot vest sarunas," paudis domnīcas Starptautisko attiecību padome eksperts Skots Snaiders, uzsverot, ka "būs jāsāk no nulles, lai pārvarētu 70 gadus ilgušu naidu."

Savukārt Trampa administrācijas padomnieki jau tikšanos nodēvējuši par "kodolvienošanās mākslu", atsaucoties uz Trampa grāmatu Bizness kā māksla (The Art of the Deal). "Prezidents Tramps savu reputāciju veidojis, slēdzot darījumus," CNN citē vārdā neminētu Trampa administrācijas darbinieku.

Jau vēstīts, ka pašlaik neprecizētā datumā, taču līdz maijam, notiks ASV prezidenta un Ziemeļkorejas līdera tikšanās.

Top komentāri

ha ha
h
Vini varetu satikties kosmosaa!
Trollis JT
T
Drīzāk Kaščejs atdos savu nemirstību, nekā Pelmenis - atombumbas.
Kas
K
Fakts paliek fakts. Visa pasaule smejas par tiem diviem glupajiem. Vēlreiz atkārtoju - būs divu muļķu tikšanās. Un atkal visa pasaule smiesies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits