Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tramps asinsizliešanu skolās grib apturēt ar bruņotiem pedagogiem

ASV prezidents Donalds Tramps pēc aizvadītajā nedēļā notikušā slaktiņa vidusskolā Floridā, kas bija asiņainākā apšaude ASV skolās kopš 2012. gada, acīmredzami pārāk negrib ieklausīties tajos, kas mudina ieviest stingrākus ieroču aprites noteikumus, tā vietā mudinot "cīnīties pret uguni ar uguni". Proti, ASV prezidents uzskata, ka efektīvs veids, kā apturēt masu apšaudes skolās, būtu skolas darbinieku, tostarp arī skolotāju, apbruņošana ar šaujamieročiem, vēsta BBC.

"Ja mums būtu skolotāji, kuri prot pielietot šaujamieročus, viņi šādus uzbrukumus varētu apturēt ļoti ātri," pārliecināts ir Tramps, solot, ka "ļoti nopietni izvērtēs izskanējušus aicinājumus apbruņot pedagogus".

Tramps Baltajā namā ticies ar upuru vecākiem un skolēniem, lai uzklausītu viņu sakāmo. 

"Mēs kā valsts esam pievīluši savus bērnus. Tam nevajadzēja notikt. Kad esmu lidostā, es nevaru iekāpt lidmašīnā ar ūdens pudeli, bet mēs pieļaujam, ka kāds mežonis var ieiet skolā un nošaut mūsu bērnus. Tas vienkārši nav pareizi. Mums - visai valstij kopā - jāstrādā pie tā, kas ir svarīgs. Prezidenta kungs, mēs šo situāciju atrisināsim, es to atrisināšu. Es nelikšos mierā, tas gluži vienkārši neveido nekādu loģiku. Situāciju vajadzēja atrisināt jau pēc pirmās apšaudes skolā," Trampam pauda traģēdijā nogalinātās skolnieces tēvs, neslēpjot emocijas: "Esmu saniknots. Tā ir mana meita, kuru es vairs nekad neredzēšu. Viņas šeit nav. Viņa ir kapsētā, man turpmāk viņa būs jāapciemo tur."

Tramps solījis parūpēties, lai personu pārbaude, pirms atļaut iegādāties šaujamieročus, tiek pastiprināta, uzsvaru liekot uz stingrāku personas garīgās veselības pārbaudi. "Tās nav tikai runas un solījumi, kā līdz šim," apgalvoja prezidents.

Vienlaikus Tramps pauda viedokli, ka efektīvs risinājums varētu būt arī skolas darbinieku apbruņošana. Tramps uzskata, ka "no ieročiem brīvu zonu maniaki - jo viņi visi ir gļēvuļi - redz kā aicinājumu "aiziet, uzbrūkam!"" Šobrīd jau vairākos ASV štatos koledžu teritorijās ļauts slēpti nēsāt pistoles.

Kaut daži no klātesošajiem 40 cilvēkiem - skolēniem un viņu vecākiem - atbalstīja Trampa pieeju, tomēr daļa uzsvēra, ka "vēl vairāk ieroči - tā nav atbilde". Marks Bārdens, kura dēls 2012. gadā tika noslepkavots apšaudē Sendīhukas pamatskolā Konektikutā, argumentēja: "Pedagogiem jau tā ir gana daudz pienākumu un milzīga atbildība, lai vēl viņiem piešķirtu atbildību un iespēju atņemt kādam dzīvību. Neviens nevēlas skolās piedzīvot apšaudes."

Tāpat šie Trampa paziņojumi izskanējuši uz traģēdijas skarto skolēnu prasību fona CNN rīkotajās debatēs - Floridas slaktiņā izdzīvojušie Mārdžorijas Stounmenas Duglasas vārdā nosauktās skolas audzēkņi, skolēnu vecāki publiski konfrontēja likumdevējus un ietekmīgo ieroču lobiju - Nacionālo šaujamieroču asociāciju -, pieprasot ieviest stingrāku ieroču kontroli. 

Slaktiņā Floridā nogalinātās Džeimijas tēvs Freds Gutenbergs senatoram Markam Rubio pārmeta, ka viņa un Trampa izteikumi pēc traģēdijas bijuši nožēlojami vāji. Gutenbergs pieprasījis, lai likumdevēji beidzot sadarbojas ar skartajām ģimenēm un pievērš uzmanību nepilnībām ieroču aprites kontroles likumos. Uz to senators Rubio atbildēja: "Es uzskatu, ka problēmas, ar kurām šobrīd saskaramies, nevar tikt atrisinātas vien ar ieroču aprites likumdošanu."

Tāpat Floridas vidusskolas studenti pieprasījuši, lai Rubio noraida Nacionālo šaujamieroču asociāciju kā kampaņas sponsoru. Rubio pauda viedokli, ka "šo organizāciju ietekme nenāk no naudas".

Jau vēstīts, ka skolēni, kuri izdzīvoja Valentīndienas apšaudē Floridas vidusskolā, izplatījuši uzsaukumu vienaudžiem visā ASV iziet ielās, lai pieprasītu politiķiem pastiprināt šaujamieroču kontroles likumus. Slaktiņā Floridā 19 gadus vecais Nikolass Kruss nogalināja 17 cilvēkus, bet vēl vairāk nekā 10 ievainoja. 

 

 

 

Top komentāri

ļuļa
ļ
teksasā, kur ir visbrīvākie ieroču aprites likumi un ieroči ir pilnīgi visiem, ir vismazākais nošauto upuru skaits. jo visi zin, ka tikko kāds sāks šadīties, viņu pašu nošaus pirmo.
M
M
Tūlīt visi gribēs kļūt par skolotājiem! Un kad sadusmojies dziedāšanas skolotājs apšaus visu ķērcošo klasi, izdomās apbruņot visus skolniekus.
rekur
r
Vecas, resnas amerikāņu skolotājas- bruņotas ar triecienšautenēm un apkārušās ar rokasgranātām... Melnā komēdija?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits