Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Tramps rīkojumu parakstīja ceremonijā, kurā amatā tika apstiprināts jaunais ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss

Tramps sola ASV armijai pamatīgu pārbūvi, jaunas lidmašīnas un karakuģus

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien parakstīja rīkojumu, kas paredz sākt pamatīgu ASV bruņoto spēku pārbūvi, un apsolīja armijai jaunus lidaparātus, kuģus un lielākus resursus.

"Mūsu militāro varenību neviens neapšaubīs, mūsu ticību mieram arī ne. Mēs tiešām gribam mieru," Tramps sacīja ceremonijā Pentagonā.

Viņš prognozēja, ka ASV Kongress, kas nosaka valdības izdevumus, "būs ļoti laimīgs, redzot Baltā nama jauno izdevumu pieprasījumu armijai".

Tramps savas prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā pērn un arī pēdējās nedēļās lika noprast, ka viņš grib palielināt militāro spēku personālsastāvu, kā arī kara lidmašīnu un kuģu skaitu.

Viņš sacīja, ka paredz jūras floti ar 350 kuģiem, kas ir vairāk par pašreizējiem 274 kuģiem. Trampa plāni ir vērienīgāki arī par pašreizējiem flotes izvirzītajiem mērķiem, kas paredzēja kuģu skaitu palielināt līdz 310. 

Tramps arī neattiecināja uz armiju savu rīkojumu par valdības personāla skaita iesaldēšanu, ko viņš parakstīja uzreiz pēc inaugurācijas.

Ir arī gaidāms, ka Tramps pavēlēs jaunajam aizsardzības ministram Džeimsam Matisam pastiprināt operācijas pret grupējumu Islāma valsts Irākā un Sīrijā, iesaistot tajās vairāk ASV karavīru un militārā aprīkojuma.

Ir arī gaidāms, ka tiks novērtētas un nostiprinātas valsts aizsardzības spējas pret kiberuzbrukumiem un spējas pašiem veikt kiberuzbrukumus.

Piektdien parakstītais rīkojums gan pagaidām nebija pārāk konkrēts. Tajā aicināts 30 dienās novērtēt ASV armijas kaujas gatavību ar mērķi sagatavot jaunus budžeta pieprasījumus gatavības uzlabošanai.

Tramps tomēr mudinājis Pentagonu samazināt tēriņus dažās no visdārgākajām programmām – 400 miljardu ASV dolāru vērtā iznīcinātāju F-35 projektā un jaunas prezidenta lidmašīnas Air Force One izstrādē par četriem miljardiem dolāru.

Tramps parakstīja savu rīkojumu Matisa amata zvēresta došanas ceremonijā un neskopojās ar uzslavām jaunajam aizsardzības ministram.

"Ministrs Matiss ir veltījis savu mūžu, lai kalpotu savai valstij. Viņš ir goda vīrs, un pilnīgs rīcības cilvēks," Matisu slavēja Tramps.

 

Top komentāri

Déjà vu
D
http://www.heritage.org/research/lecture/ronald-reagan-and-the-fall-of-communism
Nu re
N
nevis kā ļaunā Klintone, kura gribēja iet militāristu pavadā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits