Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tramps sola nepamest NATO, kamēr dalībvalstis maksā savu daļu

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps izteicies, ka gadījumā, ja viņš uzvarēs ASV prezidenta vēlēšanās, viņš nepametīs NATO, kamēr vien alianses Eiropas partneri maksā savu daļu.

Tramps iepriekš vairākkārt kritizējis citas NATO valstis par nepietiekamiem ieguldījumiem savā aizsardzībā.

"Savienotajām Valstīm ir jāmaksā sava daļa, nevis visu pārējo daļa," intervijā britu labējam politiķim Naidželam Farāžam raidorganizācijā "GB News" sacīja Tramps, piebilstot, ka citādāk tas nebūtu taisnīgi un jebkurā gadījumā Eiropai NATO ir daudz svarīgāka nekā Savienotajām Valstīm.

"Tā bija visnegodīgākā lieta, un neaizmirstiet, ka viņiem tas ir svarīgāk," sacīja Tramps. "Mums ir okeāns starp dažām problēmām. Labi. Mums ir jauks, liels, skaists okeāns," viņš piebilda, sakot, ka "viņi izmantos priekšrocības, un viņi to arī izdarīja". Tramps neprecizēja, kuras valstis viņš domāja.

Atrodoties prezidenta amatā no 2017. līdz 2021.gadam, Tramps vairākkārt atklāti draudēja izstāties no alianses un pauda šaubas par NATO nākotni. Viņš atkārtoti apšaubīja, vai ASV pildīs savas saistības sniegt militāru palīdzību ārkārtas situācijās.

Vēl pagājušajā mēnesī republikāņu kandidāts uz prezidenta amatu izraisīja ažiotāžu, kad viņš ne tikai paziņoja, ka ASV neaizsargās NATO dalībvalsti, kas nebūs samaksājusi savu daļu, bet arī mudinās Krieviju "darīt ar šo valsti, ko tā vēlas".

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uz to atbildēja, ka "jebkurš pieļāvums, ka sabiedrotie neaizsargās viens otru, grauj mūsu kopējo drošību, tai skaitā ASV drošību, un palielina risku amerikāņu un Eiropas karavīriem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits