Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tramps tviterī draud Turcijai

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien draudēja iznīcināt Turcijas ekonomiku, ja tā pārkāps zināmu robežu. Tiesa gan, prezidents konkrēti nenorādīja, par kādiem pārkāpumiem viņš Turciju varētu sodīt.

"Ja Turcija izdarīs kaut ko tādu, ko es savā dižajā un nepārspējamajā gudrībā uzskatīšu par zināmu robežu pārkāpšanu, es pilnībā iznīcināšu un izsvītrošu Turcijas ekonomiku, kā es to iepriekš jau esmu darījis," tviterī brīdināja Tramps.

Tirgi nekavējoties reaģēja uz ASV līdera draudiem. Pēc tvīta publicēšanas Turcijas liras kurss krities par 2,31%, vēsta biznesa portāls MarketWatch.

ASV bruņotie spēki sākuši pamest pozīcijas līdzās Turcijas-Sīrijas robežai pēc tam, kad Baltais nams svētdien paziņoja, ka nestāsies ceļā Turcijas operācijai pret Sīrijas kurdu kaujiniekiem, kas ar ASV palīdzību spēlēja izšķirošu lomu Islāma valsts "kalifāta" sagrāvē Sīrijā.

Trampa paziņojumi izskan laikā, kad Turcija gatavojas pret Sīrijas kurdiem izvērst militāru operāciju. ASV šo operāciju neatbalsta, bet arī negrasās traucēt tās norisei.

Sīrijas kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG), kas bija galvenais militārais spēks sauszemes spēku operācijā Sīrijā pret Islāma valsti, ASV uzvedību nodēvējušas par "dūrienu mugurā".

ASV iepriekš solījušas nepieļaut Turcija iebrukumu reģionā, atgādina YPG.

Vācija un Eiropas Savienība cenšas pārliecināt Turciju atteikties no iecerētās operācijas. Kā brīdina Berlīne un Brisele, šī operācija var novest pie tālākas konflikta eskalācijas un jaunām bēgļu straumēm.

ASV gan demokrātu, gan republikāņu politiķi ir nosodījuši Trampa lēmumu atļaut Turcijai iebrukt Sīrijas ziemeļos un uzbrukt kurdu spēkiem, kas bija galvenais ASV partneris cīņā pret teroristu grupējumu Islāma valsts Sīrijā.

Turcijas armija pēdējo gadu laikā divas reizes veikusi operācijas pāri robežai Sīrijā pret kurdu kaujiniekiem un Islāma valsti - 2016. un 2018.gadā.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Prezidenta Bašāra al Asada valdība pēc vairākām uzvarām pret mērenajiem un radikālajiem nemierniekiem, ko tai izdevies izcīnīt kopš 2015.gada ar Krievijas atbalstu, šobrīd kontrolē 60% Sīrijas teritorijas.

Liela Idlibas provinces daļa atrodas Al Qaeda bijušā Sīrijas atzara kontrolē, bet kurdu spēki kontrolē ar naftas resursiem bagātos Sīrijas ziemeļaustrumus.

Top komentāri

vēsture
v
1920.gada 10.augustā tika parakstīts Sevras miera līgums (nākamgad 100 gadu jubileja). Ja rietumvalstis būtu nodrošinājušas šī miera līguma īstenošanu, tad šodien nekādu problēmu ar Turciju vispār nebūtu bijis. Eksistētu liela Armēnijas valsts, eksistētu neatkarīga kurdu valsts, Grieķija būtu divreiz lielāka, savukārt atlikušās Turcijas lielums līdzinātos mūsdienu Austrijas lielumam un, cerams, Turcijas attieksme līdzinātos Austrijas attieksmei.
izziņa
i
Kurdu skaits pasaulē tiek lēsts no 36,4 miljoniem līdz 45,6 miljoniem. Ap 15 miljoniem Turcijā, vairāk nekā 9 miljoni Irānā, 7 miljoni Irākā, 3 miljoni Sīrijā, 1 miljons Vācijā.
Konstantinopole
K
Ja Rietumi 20.gadsimtā gribēja, lai Turcija kļūtu patiesi demokrātiska, tad tiem bija jāatstāj sev kontrole gan par Turcijas armiju, gan par Turcijas televīziju. Tad "valsts apvērsumus" varētu rīkot pa telefonu - ja prezidents rīkojas nepareizi, tad armijas boss zvana prezidentam un saka, ka viņš ir atlaists. Un televīzija vienmēr atspoguļotu armijas bosa viedokli. Ja tā turpinātos kādus 200 gadus, tad iespējams, ka Turcija atbrīvotos no sava islāmisma un būtu gatava demokrātijai. Bet tagad ir par vēlu. Ja islāmistu rīcībā ir NATO otrā lielākā armija, tad par ko var runāt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits