Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 5. jūnijs
Margots, Igors, Ingvars
Attēlā redzama amerikāņu studenta Oto Vormbīra ierašanās Phenjanas tiesā 2016. gada 16. martā, kad viņam piesprieda 15 gadus labošanas darbu nometnē

Tramps vaino Phenjanu amerikāņa bojāejā

Piedzīvojumu kāra amerikāņu studenta ieplānotais trīs dienu brauciens uz totalitāro Ziemeļkoreju noslēdzās tikai pēc 17 mēnešiem, dzimtenē atgriežoties dziļā bezsamaņas stāvoklī, no kura viņš tā arī nepamodās. ASV medijus pirmdien zibens ātrumā aplidoja vēsts, ka 22 gadus vecais Oto Vormbīrs, kuru 2016. gada janvārī arestēja Ziemeļkorejas varasiestādes, bet pagājušajā nedēļā beidzot pārveda mājās, ir miris. Vīrieša nāves apstākļi ir mīklaini. Tikpat neskaidra ir Savienoto Valstu iespējamā atbilde Ziemeļkorejai par to pilsoņa novešanu līdz bojāejai.

Vormbīrs nomira slimnīcā dzimtajā Sinsinati pilsētā, kur viņu no Ziemeļkorejas nogādāja 13. jūnijā. Vīrieša pārvešana tika organizēta pēc tam, kad jūnija sākumā ziemeļkorejiešu diplomāti Apvienotajās Nācijās informēja amerikāņu kolēģus, ka Vormbīrs ir komā un Phenjana atļāvusi viņu izvest no izolētās valsts. 

Virdžīnijas Universitātes ekonomikas students Vormbīrs Phenjanā ieradās 2015. gada 30. decembrī, bet trīs dienas vēlāk viņu arestēja lidostā. Ziemeļkorejas varasiestādes paziņoja, ka amerikānis apcietināts par "kaitnieciskām darbībām". Pēc diviem mēnešiem viņš stājās tiesas priekšā un atzinās, ka viesnīcā nozadzis propagandas plakātu, ko vēlējies paņemt līdzi kā suvenīru. Nav zināms, vai atzīšanās bija brīvprātīga. Par viņam inkriminēto noziegumu Vormbīram piesprieda 15 gadus labošanas darbu nometnē. Tiesas sēde bija sagūstītā amerikāņa pēdējā publiskā parādīšanās. 

Phenjana apgalvo, ka amerikānis nonācis komā dažas dienas pēc tiesas. Ārsti viņam diagnosticējuši botulismu – retu un potenciāli nāvējošu infekcijas slimību, ko visbiežāk izraisa saindēta pārtika. Vormbīram esot iedotas miega zāles, pēc kuru ieņemšanas viņš tā arī neesot atguvis samaņu. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 21.jūnija, numurā!

Top komentāri

nu nu
n
vainot var tikai un vienīgi pašu studentu un viņa stulbumu. taisnība makkeinam, ka ja kāds ir tiks stulbs, lai brauktu uz totalitāru valsti (un vēl zagtu, kā šinī gadījumā), tad vainīgs ir tikai un vienīgi viņš pats!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits