Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Vētra Irma posta Karību jūras salas un virzās tuvāk ASV

Piektās kategorijas viesuļvētra Irma, kuras vēja ātrums sasniedzis pat 300 kilometrus stundā, trešdien plosās virs nelielajām Karību jūras salām, un sagaidāms, ka vēlāk trešdienā skars Puertoriko, vēsta CNN.

Vētru jau pārcietušas vairākas nelielas salas, tostarp Barbuda, kas ir mazāka par milzīgās viesuļvētras centru jeb tā dēvēto vētras "aci". Brīdī, kad Irma skāra Barbudu, vēja ātrums sasniedza 297 kilometrus stundā. CNN sinoptiķe Džena Veriena norādīja, ka tā ir viena no spēcīgākajām vētrām Atlantijas okeānā.

Pamatīgi plūdi pēc vētras skāruši Francijai un Nīderlandei piederošo Senmartēnu. Francijas Iekšlietu ministrs Žerārs Kolons paziņojis, ka iznīcinātas četras ļoti izturīgas ēkas. Pašlaik Kolons nevarēja sniegt ziņas par to, vai vētrā Senmartēna salā ir bojāgājušie vai cietušie, bet brīdināja, ka plūdu radītie postījumi turpināsies. Francijas valdība pauda bažas, ka daudzi tūkstoši uz salas esošo cilvēku atteikušies evakuēties un meklēt drošāku patvērumu.

Nu vētra turpina virzīties tuvāk ASV krastam, un tās ceļā ir vēl vairākas Karību reģiona salas, tostarp gan Britu Virdžīnas, gan ASV Virdžīnas.

Karību salu iedzīvotāji steigā barikādē ciet savus mitekļus, veikalos tiek izpirktas pirmās nepieciešamības preces - pārtika un ūdens -, kā arī masveidā tiek pirkta degviela.

Pagaidām vēl nevar droši prognozēt, vai Irma sasniegs arī ASV kontinentālo daļu, taču meteorologi ir nobažījušies, ka nedēļas nogalē vētra varētu "uzņemt kursu" uz Floridas štatu. Floridā jau tagad notiek gatavošanās ļaunākajam - tiek slēgtas skolas, izveidotas patversmes, no visvairāk apdraudētajām vietām tiek evakuēti cilvēki. Evakuācija notiek arī Bahamās. 

Jāatgādina, ka nupat plašas teritorijas Teksasas un Luiziānas štatos pamatīgi izpostīja vētra Hārvijs, līdzi nesot nepieredzēti spēcīgas lietusgāzes un attiecīgi arī plūdus. Ceturtā lielākā ASV pilsēta Hjūstona katastrofas rezultātā daļēji bija zem ūdens. Hārvijs bija postošākā vētra, kas skārusi ASV kontinentālo daļu kopš 2005. gada, kad vētra Katrīna izpostīja Ņūorleānu.

(pievienota 3.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netanjahu ir apņēmības pilns veikt operāciju Rafahā

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņojis, ka plānotā ofensīva Rafahā, Gazas joslas dienvidos, notiks neatkarīgi no tā, vai tiks noslēgta vienošanās ar palestīniešu grupējumu Ham...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits