Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Telia, Ericsson un Intel pirmie padarīs 5G par realitāti Eiropā

Telia demonstrē pirmos publiskā 5G tiešsaistes tīkla pielietojuma piemērus Eiropā sadarbībā ar Ericsson un Intel Corporation. Tas ir ātrgaitas 5G savienojums pasažieru kruīzu kuģim, kas nodrošina ar internetu kuģi un tā pasažierus, kad viņi atrodas ostā, kā arī industriālo pielietojumu – būvekskavatoru, kas tiek attālināti vadīts ar 5G tiešsaistes tīkla palīdzību, portālam Diena.lv pavēstīja uzņēmumu pārstāvji.

Šis notikums ir svarīgs pavērsiens uz globālās 5G ceļa kartes, kas pietuvina Ericsson, Intel, Telia, un, kas ir vissvarīgāk, Telia klientus mērķim – ieviest 5G pakalpojumus 2018. gadā dzīvē gan Tallinā, gan Stokholmā – divās no pasaulē visvairāk digitalizētajām pilsētām.

“Mēs gribam ātri ieviest 5G un darīsim to Stokholmā, Tallinā un Helsinkos 2018. gadā. Mēs strādāsim kopā ar mūsu partneriem visā ekosistēmā, lai izpētītu spēcīgo ietekmi, kādu tas atstās uz mūsu klientiem un sabiedrību. Tā nav tikai jauna tīkla izbūve, bet arī jauna domāšanas veida un priekšstata izveide par to, kas var būt mobilais tīkls un ko tas spēj. Liels ātrums, īss datu apmaiņas periods (latency), garantēta kapacitāte un patiesa mobilitāte paplašinās digitalizācijas robežas, un mēs gribam piedalīties šajā paplašināšanā kopā ar mūsu partneriem,” uzsver Telia Company globālā tīklu vadītāja Gabriela Staifa Sjomena.

Agrīno 5G risinājumu izvēršana reālās pasaules apstākļos ir vitāli svarīga, lai rūpniecība varētu uzzināt, kā dažādas tehnoloģijas integrējas dažādos uzņēmumu tipos, kādas vidēs tie uzrāda labākos rezultātus un savietojamību ar tīkla, mākoņa un ierīču sistēmām. Telia un Ericsson 2016. gadā nākuši klajā ar kopīgu ceļa karti, kuras mērķis ir ļaut Telia klientiem 2018. gadā izmēģināt 5G pakalpojums Tallinā un Stokholmā. Šobrīd sadarbībā ar Intel ir realizēti pirmie šo pakalpojumu izmantošanas piemēri gan patērētājiem, gan uzņēmējiem.

“Reālas dzīves” 5G vide uzņēmumam Tallink tika radīta Tallinas ostā, lai pārbaudītu un izpētītu, kā jaunā mobilā tehnoloģija var nodrošināt datu savienojumam augstākus ātrumus un uzlabotu kvalitāti. 2017. gada septembrī veiktā testa laikā 5G tehnoloģija tika izvērsta veselam kuģim, kamēr tas atradās ostā. Šī tehnoloģija nodrošināja ar Wi-Fi 2 000 pasažieru, kā arī kuģa iekšējās informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sistēmas. Tas ir pirmais piemērs 5G plašajam pielietojumam transporta jomā, kā arī ļoti plašajiem daudzu gigabitu pakalpojumiem, kas tiks piedāvāti patērētājiem.

Līdz ar pārslēgšanos uz 5G, ES Digitālā Samita dalībniekiem Tallinā bija unikāla iespēja izmēģināt, ko nozīmē attālināti vadāmas mašīnas, šajā gadījumā – rūpnieciskais ekskavators –, izmantojot realitātei pietuvināto tālvadību, kas balstās uz ārkārtīgi ātro 5G savienojumu ar zemu latentumu. Tas parāda, kā mašīnas operators var strādāt ar 5G attālināti vadītiem ekskavatoriem riska vidēs, atrodoties ērtajā un drošajā biroja vidē. Tas izgaismo, kādas spējas un iespējas 5G sniegs skarbos un bīstamos apstākļos.

Daudzie risinājumi, kas tika izmantoti Igaunijas piemēros, balstās Ericsson un Intel tehnoloģijās. Ericsson 5G bāzes stacija, kas sastāv no 5G antenas, radio un pamatjoslas savienojumā ar Intel® 5G Mobile Trial Platform – nodrošina milimetra vilni un paplašina Telia mobilo tīklu līdz 5G.

Ericsson vadītājs Eiropā un Latīņamerikā Aruns Bansels saka: “Mūsu pašu ziņojums par 5G biznesa potenciālu parāda milzīgas iespējas telekomunikāciju operatoriem visā pasaulē, kuri nodarbojas ar rūpniecības digitalizāciju, izmantojot 5G. Mēs paredzam, ka viņi var iegūt 582 miljardu ASV dolāru vērto tirgu līdz 2026, kas potenciāli ļauj palielināt ienākumus par 34 procentiem. Lai izmantotu šī tirgus potenciālu, ir jāinvestē 5G tehnoloģijā, biznesa attīstībā, kā arī modeļos, kas nodrošina ienākšanu tirgū.”

“Mūsu sadarbība 5G tehnoloģiju pirmajos izmēģinājumos un pieredze, ko tas dos dažādām nozarēm, parāda, cik svarīga ir sadarbība un cik nepieciešams ir nodrošināt netraucētu datu plūsmu tīklā, mākonī un ierīcēs, lai padarītu 5G par realitāti. Intel 5G platformas ir ļoti svarīgs elements šodienas aktīvajiem, reālajiem 5G izmēģinājumiem, kopā ar pakalpojumu sniedzējiem visā pasaulē, kas nodrošina revolucionāras idejas un palīdz definēt 5G nākotni,” norāda Intel Corporation Nākamās paaudzes un standartu grupas viceprezidente un ģenerāldirektore Aša Kedija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits