Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Avoti: Lietuva gatavojas par spiegošanu notiesātu personu apmaiņai ar Krieviju

Lietuva un Krievija gatavojas par spiegošanu notiesātu personu apmaiņai, ziņu aģentūrai BNS atklājuši informēti avoti. Pēc šo avotu teiktā, Lietuva Krievijai nodos pirms diviem gadiem notiesāto Krievijas Federālā drošības dienesta aģentu Nikolaju Fiļipčenko, savukārt Krievija Lietuvai - 2016.gadā notiesātos Lietuvas pilsoņus Jevgeņiju Mataiti un Aristīdu Tamošaiti.

Vienošanās par apmaiņu attiecas arī uz Krievijā notiesātu Norvēģijas pilsoni un vēl vienu Krievijas pilsoni, sacījuši anonīmie avoti. 

Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas vadītā Valsts aizsardzības padome pagājušajā nedēļā apstiprinājusi spiegu apmaiņu, bet process ieildzis saistībā ar diskusijām par tiesisko mehānismu, norādījuši avoti. 

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Daiņus Gaižausks otrdien iesniedzis Seimā likumprojektu, kurā precizētas prezidenta tiesības apžēlot par spiegošanu notiesātas personas un slēgt vienošanās par tādu personu apmaiņu. 

BNS avoti apliecināja, ka Lietuvas sarunas ar Norvēģiju un Krieviju par spiegu apmaiņu ilgušas vairākus gadus. 

Fiļipčenko Lietuvā tika aizturēts 2015.gadā, kad bija ceļā no Baltkrievijas uz Kaļiņingradas apgabalu. 2017.gada jūlija sākumā Viļņas apgabaltiesa atzina viņu par vainīgu dokumentu viltošanā, lai slēptu savu identitāti, un vairākkārtēju nelikumīgu robežas šķērsošanu. Viņam piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Lietas materiāli liecina, ka Fiļipčenko kopā ar citām personām mēģināja savervēt Lietuvas Vadības apsardzes departamenta darbiniekus, kuri varētu izvietot noklausīšanās aprīkojumu toreizējās Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites darba kabinetā un rezidencē. Pēc sprieduma nolasīšanas komentāri par šo informāciju nav sniegti. 

Lietuvas Valsts drošības departaments paziņojis, ka šī bija pirmā reize, kad valstī aizturēts Krievijas drošības dienestu štata darbinieks.

2016.gada aprīlī Krievijas Kaļiņingradas apgabala tiesa atzina Lietuvas un Krievijas dubultpilsoni Mataiti par vainīgu pēc Krievijas Kriminālkodeksa panta par valsts nodevību. Viņam piesprieda 13 gadu ieslodzījumu stingra režīma kolonijā, kā arī atņēma rezerves trešā ranga kapteiņa militāro pakāpi un piesprieda 200 tūkstošu rubļu (apmēram 2800 eiro) naudassodu. Tā paša gada martā Maskavā par spiegošanu tika notiesāts Lietuvas pilsonis Aristīds Tamošaitis. Viņam piespriests 12 gadu cietumsods. Krievija Mataiti un Tamošaiti apsūdzēja par Lietuvas militārās izlūkošanas uzdevumi izpildi. 

Lietuvas iestādes nav sniegušas komentārus saistībā ar šīm personām. 

Top komentāri

Vecsčekists
V
Teātra aktieri abās pusēs izgāzušies. Teātra jēga ir gan ļoti apšaubāma. Vienīgais šīs un citu izrāžu mērķis - dot iespēju kādam režisoram dabūt dienesta paaugstinājumu un attaisnot savu bezjēdzīgo eksistenci. Bet , turpiniet vien "cīņu"!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits