Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Grībauskaite lūdz EK atļaut Lietuvai lielāku budžeta deficītu uz jaunā sociālā modeļa ieviešanas laiku

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite lūgusi Eiropas Komisiju (EK) attiecībā uz Lietuvu paredzēt izņēmumu, pieļaujot tai lielāku valsts budžeta deficītu, kamēr valsts īstenos svarīgu strukturālo reformu - ieviesīs jaunu sociālo modeli.

Šādu lūgumu viņa izteikusi, piektdien Viļņā tiekoties ar EK priekšsēdētāja vietnieku eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdi Dombrovski, kurš atbild arī par finanšu stabilitāti, finanšu pakalpojumiem un kapitāla tirgu savienību.

"Tikšanās laikā valsts vadītāja uzsvēra, ka Lietuvas iecerētais sociālais modelis ir svarīga strukturālā reforma, uz kuru Eiropas Komisijai būtu jāattiecina izņēmums, vērtējot Lietuvas finanšu disciplīnu," teikts prezidenta kancelejas izplatītajā paziņojumā.

Grībauskaite arī norādījusi, ka Lietuvai ir būtiski īstenot strukturālās reformas darba tirgus, izglītības, sociālās aizsardzības un veselības aizsardzības jomās.

Lietuvas prezidente un EK viceprezidents sprieduši arī par to, kā Lietuva īstenojusi līdzšinējās EK rekomendācijas, pārrunājuši ES nākotnes scenārijus un gatavošanos Brexit sarunām.

Lietuvas sociālā modeļa, kā arī sociālās un darba tirgus strukturālās reformas atbilstību ES Stabilitātes un izaugsmes paktam EK izvērtēs pavasarī, kad tiks vērtēta Lietuvas 2017.gada stabilitātes programma.

Šis pakts paredz iespēju ES valstīm, kuras īsteno svarīgas uz ilglaicīgas finanšu stabilitātes stiprināšanu orientētas strukturālās reformas, neiekļaut šīs izmaksas, vērtējot vispārējās valdības bilances un izdevumu pieauguma rādītāju atbilstību ES fiskālās disciplīnas noteikumiem.

Valdības sektora budžeta deficīts šogad Lietuvā būs 0,7% iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb par 0,1 procentpunktu mazāks, nekā bija paredzēts sākotnējā projektā. Valdības sektora strukturālais deficīts 2017.gadā varētu sasniegt aptuveni 1,2% IKP - arī par 0,1 procentpunktu mazāk.

Kopumā Lietuvas jaunā sociālā modeļa izmaksas 2017.gadā sasniegs 0,5% IKP. Valdības sektora strukturālais deficīts, nerēķinot sociālā modeļa izmaksas, 2017.gadā būtu mazāks par 2016.gadam paredzēto deficītu.

EK pagājušajā nedēļa paziņoja, ka Lietuva panākusi noteiktu progresu, pildot rekomendācijas attiecībā uz fiskālajiem jautājumiem un stiprinot cilvēkkapitālu, bet tās progress ražīguma uzlabošanas jomā ir neliels. Kā norādīja EK, vēl viens Lietuvas izaicinājums ir nodrošināt straujāku tuvināšanos Rietumeiropas valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits