Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Igaunija iegūst vietu ANO Drošības padomē

Igaunija kopā ar Nigēru, Tunisiju, Vjetnamu, Sentvinsentu un Grenadīnām piektdien ievēlēta par ANO Drošības padomes nepastāvīgo dalībvalsti.

Minētās piecas valstis pievienosies ANO Drošības padomei janvārī uz divu gadu termiņu, nomainot Ekvatoriālo Gvineju, Kotdivuāru, Kuveitu, Poliju un Peru.

ANO Drošības padomē pavisam pārstāvētas 15 valstis: piecas pastāvīgās locekles ar veto tiesībām - ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija un Ķīna - un desmit nepastāvīgās. Katru gadu piecas nepastāvīgo dalībvalstu grupas pārstāves tiek pārvēlētas uz divu gadu pilnvaru termiņu pēc reģionālā principa.

Slepenajā balsojumā ANO Ģenerālajā asamblejā Igaunija sacentās ar Rumāniju par vietu no Austrumeiropas reģiona, bet Sentvinsenta un Grenadīnas konkurēja ar Salvadoru par vietu no Latīņamerikas reģiona.

Pārējām trim valstīm nebija konkurentu, jo tās jau iepriekš tika izraudzītas kā kandidātes no saviem reģioniem.

Balsojumā ANO Ģenerālajā asamblejā par Vjetnamu tika atdotas 192 balsis, bet Nigēra un Tunisija saņēma katra 191 balsi.

Sentvinsenta un Grenadīnas saņēma 185 balsis, pārliecinoši uzveicot Salvadoru, kura saņēma tikai sešas balsis.

Igaunija vietu ANO Drošības padomē izcīnīja otrajā balsojumā, saņemot 132 balsis. Rumānija saņēma 58 balsis. Otrais balsojums bija jārīko, jo pirmajā nevienai valstij neizdevās izcīnīt vismaz 127 balsis, kas ir minimālais skaits, kas nepieciešamas ievēlēšanai.

Pirmajā balsojumā Igaunija saņēma 111 balsis, Rumānija ieguva 78 balsis, bet Gruzija un Latvija katra saņēma pa vienai balsij. Divas ANO Ģenerālās asamblejas locekles no balsošanas atturējās.

Igaunijai šī būs pirmā reize ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts sastāvā.

Igaunija jau 2005.gadā pieņēma lēmumu pretendēt uz ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts statusu ar pilnvaru termiņu 2020.-2021.gadā un izvērsa aktīvu kampaņu šī mērķa sasniegšanai.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida pavēstīja, ka šis ir vēsturisks solis un vēl viens slānis Igaunijas aizsardzībā.

"Šodienas lēmums, kuru pieņēma visas pasaules valstis, ka Igaunija ir piemērots ANO Drošības padomes loceklis nākamajiem diviem gadiem, palīdzēs mums vairāk iestāties par mūsu valsti un mūsu tautu. Tas palīdz iestāties par labāku pasauli. Par vērtībām, bez kurām mums un daudzām citām valstīm un tautām nebūtu vietas pasaulē," paziņoja Kaljulaida.

Viņa norādīja, ka Igaunijai ir svarīgi nodrošināt starptautisko tiesību izpildi, cilvēktiesību ievērošanu un pasauli, kas ir balstīta uz noteikumiem un vienošanos. Citādi virsroku ņemtu tikai īpašas intereses un spēks.

Igaunijas ievēlēšana par ANO Drošības padomes nepastāvīgo dalībvalsti ir vēsturisks notikums un liela diena Igaunijas diplomātijai, paziņoja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

"ANO ir vissvarīgākā organizācija, kas atbildīga par mieru un drošību, un, atrodoties pie Drošības padomes galda, Igaunija varēs dot savu ieguldījumu konfliktu atrisināšanā un miera nodrošināšanā visā pasaulē. Igaunija turēsies pie tā, lai nodrošinātu, ka pasaules kārtība ir balstīta uz likumiem un starptautiskajām tiesībām," pavēstīja Reinsalu.

Viņš piebilda, ka aktīvi darbojoties globālā organizācijā, Igaunija arī labāk garantēs savu drošību.

 

Top komentāri

Mūsu ieceres
M
"Mēs šeit esam diezgan aktīvi, diezgan vokāli, un mēs ceram, ka 2025. gadā, kas varbūt šķiet nedaudz tālu, bet ANO izpratnē ir tāda parītdiena, mēs ceram, ka mēs varēsim mūsu diplomātijas vēsturē ielikt vēl vienu nopietnu izaicinājumu, pievienoties ANO Drošības padomei ” paziņoja Latvijas vēstnieks ANO Andrejs Pildegovičs.
Bet
B
Apollo publiceta LETAs zina, ka par Latviju kada valsts nobalsoja nejausi, Latvija nemaz nepretendeja uz vietu ANO DP, tadejadi ir kludaini radits prieksts, ka LatvIja sacentas ar Igauniju nu zaudeja.
Fušē
F
Eestlaste jaoks ei ole mul kahju. Õnn kaasa!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits