Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Igaunijā noteikti jauni ierobežojumi Covid-19 izplatības novēršanai

Igaunijā joprojām pieaugot saslimstībai ar Covid-19, valdība ceturtdien vienojusies par stingrākiem ierobežojumiem, kas balstīti uz konsultatīvās zinātniskās padomes ieteikumiem.

Pēc skolēnu brīvlaika, kas beigsies 1.martā, vispārizglītojošajās skolās, sākot no 5.klases, mācības vienu nedēļu notiks attālināti. Klātienē turpinās mācīties 1.-4.klašu skolēni, kā arī skolēni ar īpašām izglītības vajadzībām, būs atļautas arī praktiskās nodarbības un konsultācijas nelielās grupās 

Jau no nākamās pirmdienas, 22.februāra,  uz vismaz divām nedēļām būs slēgti akvaparki, kas arī atzīti par potenciāli bīstamām vietām, un nenotiks grupu nodarbības bērnu, pusaudžu un pieaugušo interešu izglītības pulciņos, kā arī semināri un sporta nodarbības.

Premjerministre Kaja Kallasa preses konferencē norādījusi, ka valdībai nācies noteikt ierobežojumus jomās, kur vīrusa izplatības risks ir visaugstākais, un pašlaik to var teikt tieši par bērnu un jauniešu vidi.

"Ja bērni slimību pārnesīs mājās, agrāk vai vēlāk tā pārsviedīsies uz slimnīcām," viņa norādījusi. "Ierobežojumu mērķis ir gādāt, lai mūsu veselības aprūpes sistēma izturētu slodzi."

Izglītības un zinātnes ministre Līna Kersna pastāstījusi, ka šobrīd vispārizglītojošajās skolās pastāv vismaz 30 aktīvi slimības izplatības perēkļi. Vienlaikus viņa atzinusi, ka mazākajās klasēs būtisks inficēšanās gadījumu skaita pieaugums nav vērojams, turklāt šai vecumā bērniem vairāk vajadzīga skolotāja palīdzība, savukārt gadījumā, ja uz attālinātām mācībām pārietu arī 1.-4.klašu skolēni, vismaz vienam no vecākiem nāktos palikt mājās vai nodot bērnus vecvecāku gādībā.

Kallasa savukārt atsaukusies uz pētījumu, kas liecina, ka slimības izplatība jūtami pieaugusi pēc iepriekšējā skolu brīvlaika, kad ģimenes intensīvi apmeklēja akvaparkus.

Premjere mudinājusi katru sabiedrības locekli ievērot drošības prasības un samazināt savstarpējos kontaktus, lai nebūtu vajadzīgi vēl stingrāki ierobežojumi, un lūgusi darba devējus pēc iespējas atļaut cilvēkiem strādāt attālināti.

Runājot par 24.februārī gaidāmo Igaunijas Republikas neatkarības proklamēšanas gadadienu, viņa norādījusi, ka lielie valsts svētku pasākumi atcelti, bet mazāki pasākumi, ievērojot drošības prasības, atļauti.

Tomēr rīkotāji aicināti izvērtēt situāciju un, iespējams, atcelt arī tos, mudinot cilvēkus šoreiz svinēt svētkus ģimenes lokā. 

Iekštelpu nodarbībās no nākamās nedēļas kopējais dalībnieku skaits nedrīkstēs pārsniegt 200, ievērojot distancēšanās prasības un neaizpildot telpas par vairāk nekā 50%. Brīvā dabā dažādās nodarbībās un sporta sacensībās varēs piedalīties līdz 250 cilvēkiem, ieturot drošu atstatumu starp cilvēkiem.

Teātri un kinoteātri varēs turpināt darbu, nodrošinot distancēšanos, un skatītāju zālēs būs obligāti jāvalkā sejas aizsargmaskas.

Sabiedriskās ēdināšanas iestādēs pie viena galda joprojām nedrīkstēs atrasties vairāk par sešiem cilvēkiem, ieturot starp grupām vismaz divu metru atstatumu. No nākamās nedēļas ēdināšanas iestāžu telpas nedrīkstēs būs aizpildītas vairāk par 50% no kopējā vietu skaita.

Valdība arī gatavojas pastiprināt kontroli pār drošības prasību ievērošanu, tai skaitā masku valkašanu sabiedriskajā transportā.

Ceturtdien Igaunijas valdība arī nolēma līdz marta beigām pagarināt visas valsts mērogā noteikto aizliegumu tirgot alkoholu no plkst.22 līdz plkst.10.00. Šie ierobežojumi attiecas uz vietām, kur alkoholu pārdod patēriņam uz vietas, - bāriem un restorāniem, bet veikalos aizliegums alkoholu tirgot no plkst.22 līdz plkst.10 bija spēkā arī pirms koronavīrusa pandēmijas.

Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Igaunijā 18.februārī ir 671,95. Aaizvadītajā diennaktī inficēšanās atklāta vēl 996 cilvēkiem un pozitīvo testu īpatsvars bijis 11,7%.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits