Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Igaunijā notverto Pleskavas lāci pārvedīs uz Krieviju

Viens no abiem lāčiem, kas Igaunijā ieceļojuši no Krievijas Pleskavas apgabala un ar savu aktīvo darbošanos apdzīvotu vietu tuvumā pievērsuši plašu mediju uzmanību, šonedēļ pēc pusotru nedēļu ilgas meklēšanas notverts un, domājams, tiks pārvests uz mazapdzīvotu apvidu Krievijas Komi republikā un tur atlaists brīvībā.

Lāču jaunulis Proša šobrīd vada laiku Tallinas zooloģiskajā dārzā, gaidot, kamēr Krievijā tiks noformēti viņa uzņemšanai vajadzīgie dokumenti, bet viņa māsa Poļa vismaz pagaidām turpina klejojumus pa Igaunijas vai, iespējams, arī Latvijas mežiem.

Pirmās ziņas par lāčiem plašsaziņas līdzekļos parādījās jūnija nogalē, kad Igaunijas mednieku biedrībai tika ziņots par ķepaini, kas pastaigājies kādā Valgas dārzā, bet drīz vien ziņas par lāču aktivitātēm kļuva regulāras, līdz beidzot Valgas mērs vērsās pie Igaunijas vides ministra un Vides departamenta vadītāja ar lūgumu sameklēt abiem ieceļotājiem citas mājas.

Fotogrāfijas un videoieraksti, kuros bija izdevies iemūžināt lāčus, bija redzams, ka viņiem ausīs ir numura zīmes. Izdevās noskaidrot, ka lācēnus, kas mežistrādes darbu laikā acīmredzot bija zaudējuši māti, Pleskavas apgabala mežā atraduši cilvēki un viņi uzaudzināti lāču rehabilitācijas centrā pēc īpašas metodikas, gādājot, lai viņu saskarsme ar cilvēkiem būtu minimāla un viņi ar laiku varētu netraucēti atgriezties savvaļā.

2017. gadā abi jaunuļi tika atlaisti brīvībā un kopš tā laika par viņiem nekas nebija dzirdēts. Iespējams, no sākotnējās dzīvesvietas Prošu un Poļu aizbaidījis kāds pieaugušais sugasbrālis un klejojumi viņus atveduši uz Igauniju, kur viņu klātbūtne apdzīvotās vietās drīz kļuva aizvien pamanāmāka.

Jūlija beigās pie Igaunijas vides ministra vērsās arī Krievijas dzīvnieku aizstāvji, paužot bažas, ka Poļa un Proša varētu tikt nošauti vēl pirms lāču medību sezonas sākuma. Viņi lūdza saudzēt abu lāču dzīvību un, ja iespējams, nosūtīt viņus atpakaļ uz Krieviju, uzsverot, ka abi ķepaiņi nekad nav izrādījuši nekādas agresijas pazīmes. Aktīvisti arī norādīja, ka šis ir unikāls lāču pāris, jo brālis un māsa pēc atlaišanas brīvībā turējušies kopā un nav nošķīrušies viens no otra, taču patstāvīgas dzīves iemaņas viņiem vēl jāapgūst.

Tagad gan Poļas un Prošas ceļi šķīrušies. Brālis naktī uz otrdienu tika notverts Valgas apriņķī, iemidzināts un veiksmīgi nogādāts Tallinas zooloģiskajā dārzā. Tur viņš līdz izdošanai uz Krieviju ievietots karantīnā un pašlaik rosīgi un ziņkāri apgūst savu krātiņu, neizrādot bailes no cilvēkiem. Tikmēr māsas pēdas jau labu laiku nav redzētas un viņa, iespējams, tā arī paliks dzīvot Igaunijas vai Latvijas mežos.

Pleskavas apgabala lāču rehabilitācijas centra Tīrais mežs darbinieki cer, ka Prošu vēl vēl pirms ziemas izdosies izlaist brīvā dabā un ziemas guļā viņš liksies tālu no apdzīvotām vietām, bet pavasarī pamodīsies jau kā īsts meža zvērs, kas nemeklēs cilvēku tuvumu.

"Igaunija ir visai blīvi apdzīvota, bet pie mums ir teritorijas, kur 250 kilometrus nav cilvēku mītņu, un tas ir pietiekami, lai lāci mēģinātu vēlreiz rehabilitēt. Viņu atlaidīs mežā Komi republikā, kur vieta jau sagatavota," stāstījis centra direktors Sergejs Pažetnovs.

Top komentāri

Miervaldis Igaunis
M
Daļēja sabotāžas izgāšanās, ko iezīmē diversanta noķeršana.
x
x
Lācīts laikam spēlēja balaaliku un no viņa oda pēc vodkas, ko? Ka šo par krievu tagad nodēvēja? Ja šeit mītošie rusofobi nebija savu saimnieku informēti - dzīvniekiem NAV NACIONALITĀTES! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits