Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Izlūkdienesti: Krievija nākamgad var censties ietekmēt Lietuvas prezidenta vēlēšanas

Krievija varētu mēģināt ietekmēt nākamgad gaidāmās Lietuvas prezidenta vēlēšanas un šai nolūkā rīkot kiberoperācijas, brīdināts pirmdien publiskotajā Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) un militārā izlūkdienesta ziņojumā.

"Pastāv ticama iespēja, ka Krievijas hakeri centīsies ietekmēt Lietuvā notiekošās vēlēšanas," teikts dokumentā.

Lietuvā nākamgad paredzētas gan prezidenta vēlēšanas, kam jānotiek maijā, gan pašvaldību un Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, bet, kā norādīts, ziņojumā "Krievijas izlūkdienestus pēdējā laikā īpaši interesē 2019.gada Lietuvas prezidenta vēlēšanas".

Atgādināts, ka Maskava jau centusies ietekmēt vēlēšanu rezultātus citās valstīs, "izplatot dezinformāciju un propagandu plašsaziņas līdzekļos, sociālajos tīklos un ar kiberoperāciju palīdzību".

"Ticami, ka, tuvojoties 2019.gadā paredzētajām Lietuvas prezidenta, Eiropas Parlamenta un pašvaldību padomju vēlēšanām, Krievija centīsies palielināt ietekmi uz Lietuvas politiskajiem un sabiedriskajiem procesiem un panākt, lai Krievijai labvēlīgi politiskie spēki izvirzītu savus kandidātus vēlēšanās un būtu pārstāvēti varas institūcijās," teikts dokumentā.

Krievija pēdējo gadu laikā apsūdzēta par jaukšanos ASV un Francijas prezidenta vēlēšanās.

Pērn Lietuvas izlūkdienesti atzina, ka saistībā ar 2016.gada Seima vēlēšanām Krievijas izlūkdienesti īpaši centušies ievākt informāciju par iekšpolitiskajiem procesiem, bet Krievijas teritorijā vervējuši pat tādus Lietuvas iedzīvotājus, kuriem nav iespēju iegūt izlūkdatus, taču par mēģinājumiem iejaukties vēlēšanās iepriekšējā ziņojumā netika runāts.

Tāpat kā iepriekšējos gados, Lietuvas izlūkdienesti arī šoreiz par lielāko apdraudējumu nacionālajai drošībai atzinuši Krievijas agresīvo ārpolitiku.

Šā gada pārskatā teikts, ka, pieaugot Baltijas valstu nacionālajam un reģionā dislocētajam NATO militārajam potenciālam, samazinājusies ticamība, ka Krievija izšķirtos par militāra spēka lietošanu pret Baltijas valstīm.

Kā norāda izlūkdienesti, lai gan Krievijas aizsardzības budžets pērn samazinājies, Maskava saglabājusi savu lielāko priekšrocību - ātru karaspēka izvietošanu un lēmumu pieņemšanu.

Dokumentā arī uzsvērts, ka Maskava, apzinoties NATO pārākumu militārajā jomā, cenšas panākt alianses "iekšējo dezintegrāciju".

Top komentāri

Trollis JT
T
Nav nekāds brīnums, ja krievi kaut kādi censtos ietekmēt vēlēšanas valstī, kuras prezidentes rusofobija jau sāk izskatīties pēc diagnozes. Nav tikai saprotams, kāpēc "izlūkdienesti" skaļi kladzina un nodarbojas ar nākotnes prognozēšanu. Izlūkdienesti, ja tie ir profesionāli, parasti strādā ļoti klusu un kladzina tikai tad, kad ienaidnieks ir noķerts pie rokas.
Būtu dīvaini, ja viņi to nedarītu
B
!
Hūgo Vācietis
LIETUVA NAV KRIEVU ZOBIEM ...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits