Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kaljulaida: Igaunijas dalība ANO Drošības padomē stiprinās valsti

Igaunijas aktivitātes, kuru mērķis ir nākamgad kļūt par ANO Drošības padomes nepastāvīgo dalībvalsti, palīdz gan valsts drošības stiprināšanā, gan ārējo ekonomisko sakaru attīstīšanā, piektdien uzsvērusi prezidente Kersti Kaljulaida.

"Bieži tiek vaicāts, vai tas mums vispār ir vajadzīgs. Man tas liekas diezgan interesants jautājums, jo mēs vispār nešaubāmies, vai mums vajadzētu piedalīties pasaules drošības uzturēšanā ne vien ANO misijās, bet arī NATO un Eiropas Savienības (ES) misijās, lai mēs tādā ceļā paši kļūtu stiprāki un atrastu sabiedrotos, bet arī diplomātijā situācija ir tieši tāda pati," viņa sacījusi preses konferencē Kadriorgā.

Pēc Kaljulaidas teiktā, viens no Igaunijas kampaņas mērķiem ir vairot valsts atpazīstamību pasaulē. "Atpazīstamība nozīmē, ka tad, ja ar mums notiktu kaut kas slikts, tas tiktu pamanīts, un tādā ziņā šis darbs neapšaubāmi palielina drošību," spriedusi Igaunijas prezidente.

"Arī mūsu uzņēmēji visnotaļ cītīgi izmantojuši šo kampaņu, lai veicinātu savas aktivitātes. Interese par mūsu kompānijām vērojama īpaši Āfrikas valstīs, kur uzņēmēji var atrast tirgus, kuri nav tik piesātināti kā bagātajās rietumvalstīs," viņa piebildusi. "Tātad mūsu kompāniju klātbūtne Āfrikas valstīs arī ļauj mums kļūt pamanāmākiem."

Igaunija jau 2005.gadā pieņēma lēmumu pretendēt uz ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts statusu ar pilnvaru termiņu 2020.-2021.gadā. Kaljulaida ir šai iecerei veltītās kampaņas aizgādne.

ANO Drošības padomē pavisam pārstāvētas 15 valstis, proti, piecas pastāvīgās locekles ar veto tiesībām - ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija un Ķīna - un desmit nepastāvīgās. Katru gadu piecas nepastāvīgo dalībvalstu grupas pārstāves tiek pārvēlētas uz divu gadu pilnvaru termiņu pēc reģionālā principa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits