Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Kallasa: Igaunija varētu atcelt Covid-19 sertifikāta izmantošanu no 21.februāra

Igaunija varētu atcelt Covid-19 sertifikāta izmantošanu no 21.februāra, ja 17.februārī tiks konstatēts, ka iepriekšējo desmit dienu laikā slimnīcās uzņemts mazāk par 25 jauniem koronavīrusa pacientiem dienā, trešdienas vakarā sociālajos tīklos paziņojusi premjerministre, Reformu partijas līdere Kaja Kallasa.

Tāda vienošanās panākta starp abām valdošās koalīcijas loceklēm - Reformu partiju un Centra partiju.

Vienlaikus Kallasa uzsvērusi, ka gan valdības konsultatīvā zinātniskā padome, gan Veselības departaments, gan mediķi, kas vīrusa izplatīšanās dēļ izjūt lielu pārslodzi, ļoti piesardzīgi izturas pret ierobežojumu vājināšanu.

"Tādēļ no Covid-19 sertifikāta izmantošanas savas valsts teritorijā mēs varēsim atteikties tad, ja šīs slimības pacientu skaits tuvāko nedēļu laikā nepieaugs," skaidrojusi valdības vadītāja.

Koalīcijas partijas arī vienojušās, ka no pirmdienas, 7.februāra, bērniem, kam skolā, bērnudārzā vai interešu izglītības nodarbībās bijusi ciešā saskare ar personām, kas inficējušās ar koronavīrusu, nebūs jādodas karantīnā neatkarīgi no tā, vai viņi ir vakcinēti, bet nedēļu vēlāk - no 14.februāra - tiks atcelti Covid-19 sertifikāti nepilngadīgajiem.

Kā ziņots, Centra partija otrdien pieprasīja, lai premjere līdz trešdienas vakaram izsaka kompromisa priekšlikumus par to, kā atteikties no Covid-19 sertifikāta izmantošanas. Šāda prasība bija pausta Centra partijas līdera, Rīgikogu spīkera Jiri Ratasa un partijas parlamenta frakcijas priekšsēdētāja Jānusa Karilaida paziņojumā, kas tika izplatīts pēc tam, kad Kallasa ierakstā sociālajos tīklos norādīja, ka Igaunija ierobežojumu atcelšanā nedrīkst akli kopēt citas valstis, kurās ir augstāka vakcinācijas aptvere un ierobežojumi pat pēc mīkstināšanas joprojām ir stingrāki nekā pašlaik Igaunijā. Premjere arī norādīja, ka veselības un nodarbinātības ministram Tanelam Kīkam, kurš ir Centra partijas politiķis, būtu jāiesniedz rīcības plāns gadījumam, ja epidemioloģiskā situācija pasliktinās.

Centra partija tika ierosinājusi atteikties no Covid-19 sertifikāta izmantošanas jau no 7.februāra un šā mēneša laikā pakāpeniski mazināt ierobežojumus.

Kā tagad izteicies Ratass, "lielākā daļa cilvēku un uzņēmumu ir gaidījuši izmaiņas".

"Ierobežojumi nevar būt mūžīgi. Ir jāatgriežas normālā dzīvē. Tas nepieciešams ne tikai skolēniem, viņu vecākiem vai uzņēmumiem, bet visiem tiem cilvēkiem, kuru dzīvi, veselību un dvēseles līdzsvaru skārusi pandēmija. Jācer, ka dzīve atgriezīsies ierastajās sliedēs, pat ja vīrusa klātbūtne mūsu dzīvē joprojām turpināsies," viņš spriedis.

Vienlaikus parlamenta spīkers uzsvēris, ka cilvēkiem pašiem jābūt atbildīgiem un jārūpējas par savu un citu sabiedrības locekļu veselību, ja viņi vēlas ierobežojumu mīkstināšanu.

Pēc viņa teiktā, pašlaik no visas sabiedrības ir atkarīgs, vai Igaunija 24.februārī varēs svinēt Neatkarības dienu bez agrākajiem ierobežojumiem.

Igaunijas Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju sasniedzis 5763,2.

Slimnīcās pašlaik tiek ārstēti 325 Covid-19 pacienti, 208 no viņiem slimības gaita ir smaga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits