Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Korupcijas skandāls Lietuvā: Augstākā tiesa atvainojas sabiedrībai

Turpinoties Lietuvas tiesnešu un advokātu kukuļošanas lietas izmeklēšanai, Lietuvas Augstākā tiesa ceturtdien vērsusies pie sabiedrības un atvainojusies par šīs lietas dēļ zaudēto uzticēšanos taisnīgumam, bet vienlaikus norādījusi, ka komentāros paustais nosodījums "visai sapuvušajai tiesu sistēmai" ir kaitējis tiem tiesnešiem, kuri strādā godīgi.

"Neatkarīgi no tā, kā varētu beigties izmeklēšana, gribas atvainoties Lietuvas cilvēkiem par zaudēto uzticēšanos taisnīgumam - ne tikai tiem, kuru lietās, iespējams, pieņemti necaurskatāmi lēmumi, bet arī visiem, kuri ticējuši taisnīgumam un uzticējušies tiesām. Saprotam, ka nāksies daudz un smagi strādāt, lai atjaunotu to, kas sagrauts," teikts Augstākās tiesas paziņojumā.

Tiesa aicinājusi sākt diskusiju par sabiedrības pārstāvju iesaistīšanos tiesiskuma nodrošināšanā, pārskatīt Tiesnešu ētikas kodeksa piemērošanas un interešu deklarēšanas praksi un sniegt ierosinājumus par administrēšanas stiprināšanu.

Tomēr vienlaikus tā norādījusi, ka saistībā ar šo lietu izskanējušie "draudīgie komentāri par sapuvušo sistēmu un to pārņēmušo korupciju" kaitējuši godīgajiem tiesnešiem.

"Tādēļ jāatvainojas arī tiem godīgi un atbildīgi strādājošajiem tiesnešiem, kuri cietuši divkārt," teikts tās izplatītajā paziņojumā.

Kā uzsvērusi Augstākā tiesa, šis korupcijas skandāls nedrīkstētu aizēnot pārmaiņas sistēmā, kas vērstas uz to, lai tiesu darbību padarītu caurskatāmāku un atvērtāku, paātrinātu lietu izskatīšanu, uzlabotu lēmumu pamatošanu un pilnveidotu tiesnešu izturēšanos prāvās. Tā atgādina, ka šīs pārmaiņas veiktas, neraugoties uz ļoti sarežģītiem apstākļiem, milzīgu darba slodzi, neadekvātu finansējumu un zemām algām.

"Gribas ticēt, ka visi priekšlikumi par tiesu darbības pilnveidošanu atbildīs konstitūcijas garam. Nedrīkst maldināt sabiedrību par būtisku vai visaptverošu tiesu spriedumu pārskatīšanu, ko it kā vajadzētu rosināt pašām tiesām. Iespējas to darīt, nepārkāpjot konstitūciju un Cilvēktiesību konvenciju, vienkārši nav," tā norāda.

"Tiesas atzīst savas kļūdas un ir gatavas tās labot, bet godīgi strādājošajiem tiesnešiem ir vajadzīgs sabiedrības atbalsts - sniedziet to!" aicinājusi Lietuvas Augstākā tiesa.

Pirmstiesas izmeklēšanā, ko veic Lietuvas Ģenerālprokuratūra un Īpašās izmeklēšanas dienests (STT), saskaņā ar jaunākajiem datiem aizdomās par dažādām koruptīva rakstura darbībām tiek turētas 33 personas, tai skaitā astoņi dažāda ranga tiesneši un seši pazīstami advokāti, Druskininku mērs Ričards Maļinausks un viņa padomnieks Aivars Kadzjausks.

Pēc prokuratūras sniegtajām ziņām, ir aizdomas, ka atsevišķu kukuļu summa šai lietā bijusi no tūkstoša līdz 100 000 eiro.

 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka loģiski domājoši cilvēki attīrīšanās procesu uztver pozitīvi un gluži Nemunā vis nelēks. Atvainoties varēja par kavēšanos. Bet ... labāk vēlu, nekā nekad. Nu, ko , gaidīsim līdzīgus notikumus Lietuvas kaimiņu valstīs!
Jautājums !
J
Un kad mūsu tiesneši, kopā ar tieslietu sistēmas lielākajiem veidotājiem "nacionāļiem", atvainosies sabiedrībai ? Ceru, ka, vismaz, saprot par ko tas būtu jādara ?!
Pravietisnejaukais
P
Korupcija ir katrā cilvēkā. Bet viņa visvieglāk atraisās tur, kur cilvēks domā, ka viņu ne viens neredz. Ja cilvēks saprot, ka Dievs redz 24 stundas diennaktī, tad korupcijai itin viegli var nedot vaļu. Jums ir citi piedāvājumi? PS. lūdzu , tikai neatkārtojiet man muļķības un nenorādiet, uz Vatikāna bankas nedienām, jo arī tur "nesaprot"... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits