Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvija un Igaunija kopā iepirks militāros transportlīdzekļus 693 miljonu eiro vērtībā

Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs pirmdien paziņojis, ka kopā ar Latvijas Aizsardzības ministriju izsludina militāro transportlīdzekļu iepirkumu 693 miljonu eiro apmērā.

Latvijas Aizsardzības ministrija aģentūrai LETA solījusi plašāku informāciju par šo iepirkumu sniegt otrdien.

Kā tikmēr norādījis Aizsardzības investīciju centra transporta nodaļas vadītājs Tomass Kalda, paredzēts atrast partneri, kas turpmāko desmit gadu laikā piegādās lielā apjomā 16 dažādu veidu tehniku gan Igaunijas Aizsardzības spēku, zemessardzes "Kaitseliit" ("Aizsardzības līga") un Policijas un robežsardzes departamenta, gan Latvijas Aizsardzības ministrijas pakļautības iestāžu vajadzībām.

Igaunijai tas būs šimbrīžam vērienīgākais iepirkums aizsardzības jomā.

Pēc Kaldas teiktā, šis iepirkums ļaus nomainīt nolietoto tehniku un vajadzības gadījumā paātrinātā kārtībā iepirkt trūkstošos transportlīdzekļus. Vienlaikus viņš norādījis, ka paredzēts iegādāties gan jaunu tehniku, gan izmantot lietotos sabiedroto transportlīdzekļus.

"Kopīgs iepirkums neapšaubāmi nodrošinās daudz labākas pozīcijas sarunās un ļaus panākt labākus noteikumus un cenu par [tehnikas] vienību," teikts Aizsardzības investīciju centra izplatītajā paziņojumā.

Iepirkumu paredzēts veikt divās daļās - pirmajā tiks iepirkti transportlīdzekļi ar kravnesību līdz piecām tonnām, bet otrajā - tādi, kuru kravnesība pārsniedz piecas tonnas. Lielā apjomā pērkot viena ražotāja tehniku, iecerēts samazināt izmaksas, kas saistītas ar loģistikas atbalstu, apmācībām un rezerves daļu nodrošinājumu.

Igaunijas Aizsardzības spēku Ekipējuma un bruņojuma sistēmu nodaļas vadītājs majors Herko Seps atzinis, ka Aizsardzības spēkiem šis iepirkums būs ļoti nozīmīgs, ņemot vērā, ka lielai daļai esošo transportlīdzekļu paredzētais kalpošanas termiņš beigsies laikā no 2028. līdz 2035.gadam. Tas pavērs iespēju apgādāt Aizsardzības spēkus ar jaunu tehniku tieši nepieciešamajā skaitā, vienlaikus nodrošinot arī remonta un apkopes pakalpojumus, viņš uzsvēris.

Iepirkuma noteikumi paredz iespēju no konkursa uzvarētājiem iegādāties vajadzīgos transportlīdzekļus tirgus standartversijā vai līdzīgus transportlīdzekļus ar specifiskām funkcijām. Cita starpā paredzēts iepirkt ceļamkrānus, iekrāvējus un tehniku, kas vajadzīga lidostās.

Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 7.marts, norādījis Aizsardzības investīciju centrs.

pari

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits