Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietuva nosūta Baltkrievijai notu, iebilstot pret elektroenerģijas ražošanu Astravjecas AES

Lietuva otrdien nosūtījusi Baltkrievijai notu, kurā pausts ass nosodījums Minskas plāniem novembra sākumā uzsākt elektroenerģijas ražošanu netālu no abu valstu robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacijā (AES), ko Lietuva uzskata par nedrošu.

Dokumentā uzsvērts, ka Lietuva un visa Eiropas Savienība (ES) aicina Baltkrieviju pēc iespējas drīzāk izpildīt augstākās drošības un vides aizsardzības prasības attiecībā uz šo spēkstaciju un ievērot ES stresa testu rekomendācijas, norādījusi Lietuvas Ārietu ministrija.

"Lietuva kategoriski iebilst pret šādu sasteigtu [AES] iedarbināšanu," otrdien pēc Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas tikšanās ar vairākiem valdības ministriem žurnālistiem sacījusi viņa padomniece Asta Skaisgirīte.

Kā pirmdien pavēstīja Lietuvas elektropārvades sistēmas operators Litgrid, tas no Baltkrievijas energokoncerna Belenergo saņēmis informāciju, ka kaimiņvalsts atomelektrostacijā laikā no 1. līdz 10.novembrim varētu sākties elektroenerģijas ražošana.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

Lietuva pieņēmusi likumu, kas paredz neielaist tās tirgū šai atomelektrostacijā saražoto elektroenerģiju, un aicinājusi arī kaimiņvalstis to boikotēt.

20.augustā Baltkrievija paziņoja, ka pabeigta kodoldegvielas ielāde Astravjecas AES pirmajā reaktorā, bet 11.oktobrī pavēstīja, ka tajā uzsākta vadāma ķēdes reakcija un tuvākajā laikā tiks veikti pētniecības darbi, lai pārliecinātos par kontroles sistēmas drošumu un reaktora iekārtas kodoldrošību, bet nākamajā posmā paredzēta pirmā energobloka enerģētiskā iedarbināšana ar pieslēgšanu valsts energosistēmai.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko iepriekš izteicies, ka tas varētu notikt 7.novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits