Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lietuvā pret Covid-19 vakcinēti vairāk nekā 70% pieaugušo iedzīvotāju

Lietuvā pret Covid-19 ar vismaz vienu vakcīnas devu sapotēti jau 70,1% pilngadīgo valsts iedzīvotāju - šī robeža pārsniegta aizvadītās diennakts laikā, kad poti saņēmuši vēl 9972 cilvēki, liecina ceturtdien publiskotie Statistikas departamenta dati.

Sākotnēji 70% aptvere tika uzskatīta par vēlamo līmeni, kas ļaus savaldīt pandēmiju, taču, strauji izplatoties jauniem vīrusa paveidiem, šīs prognozes mainījušās, un pašlaik zinātnieku vidū izplatīts uzskats, ka imunizācijas līmenim - vakcinēto un pārslimojušo cilvēku kopējam īpatsvaram sabiedrībā - būtu jāsasniedz aptuveni 90%.

Prezidents Gitans Nausēda šonedēļ paziņoja, ka Lietuvai vajadzētu tiekties uz šādu vakcinācijas aptveri, savukārt premjerministre Ingrīda Šimonīte, komentējot viņa teikto, sacīja, ka neizvirzīs valdībai tādu mērķi.

"Dzīve mēdz stipri vien koriģēt šādas ambīcijas," viņa izteicās.

Prezidenta padomnieki vēlāk gan precizēja, ka Nausēda runājis nevis par visas sabiedrības, bet vienīgi  par pieaugušo iedzīvotāju vakcinācijas līmeni.

Imunoloģe, Viļņas Universitātes Dzīvības zinātņu centra profesore Aurēlija Žvirbliene atzinusi, ka visas sabiedrības mērogā 90% aptvere nav reāla, jo bērni, kuriem vakcīnu lietošanas pieļaujamība vēl nav apstiprināta, veido sabiedrības daļu, kas lielāka par 10%.

Viņa norādījusi, ka šobrīd neviens nevar nosaukt konkrētus skaitļus, kas garantētu pilnīgu sabiedrības imunitāti, bet, piemēram, Dānijas pieredze rāda, ka, vakcinējot aptuveni 90% pieaugušo, vīrusa izplatība "krietni piebremzēta" un tas vairs nerada apdraudējumu veselības aprūpes sistēmai.

Taču Lietuvai savu mērķi, pēc profesores teiktā, vajadzētu pārdefinēt, tiecoties panākt "90% vai pat vēl augstāku - tuvu simtam" aptveri tieši lielākā riska grupās, un tam būtu jāvelta vislielākā uzmanība, turklāt šai ziņā, īpaši attiecībā uz vecāka gadagājuma cilvēkiem, Lietuvai "vēl ir lielas rezerves".

Vienlaikus viņa atzinusi, ka ir grūti atrast jaunas receptes šīs sabiedrības daļas uzrunāšanai, jo ir skaidrs, ka to neietekmēs atgādinājumi, ka vakcinācijas pase ļauj apmeklēt naktsklubus vai strādāt klātienē.

"Iespējams, jāmeklē paraugi citu valstu pieredzē," piebildusi eksperte.

Līdz 2.septembrim pret Covid-19 Lietuvā vakcinēti kopumā 1 664 246 cilvēki, tostarp 1 514 850 cilvēkiem vakcinācijas process pabeigts.

Vismaz vienu poti saņēmuši vairāk nekā ceturtā daļa pusaudžu vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

Aptuveni 60% aptvere sasniegta vecuma grupās no 16 līdz 24 un no 25 līdz 34 gadiem, kā arī vecākajā iedzīvotāju grupā - virs 80 gadiem.

Vecuma grupās starp 35 un 79 gadiem sasniegts 70% līmenis, turklāt vecuma grupās no 65 līdz 69 un no 70 līdz 74 gadiem vakcinēto īpatsvars sasniedz 78,2%.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits