Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lietuva svin Neatkarības atjaunošanas dienu

Lietuva šodien svin Neatkarības atjaunošanas dienu - 29. gadskārtu, kopš toreizējā Lietuvas Augstākā Padome jeb Atjaunotais Seims pieņēma aktu par valstiskās neatkarības atjaunošanu.

"Lietuvas Republikas Augstākā Padome, pauzdama tautas gribu, nolemj un  svinīgi pasludina, ka tiek atjaunota 1940.gadā svešu spēku apturētā Lietuvas valsts suverēno pilnvaru izpilde un no šā brīža Lietuva atkal  ir neatkarīga valsts," teikts aktā Par neatkarīgas Lietuvas valsts  atjaunošanu, kas tika pieņemts vēlā 1990. gada 11. marta vakarā. Par šo aktu toreiz balsoja 124 deputāti, bet seši parlamenta locekļi no balsošanas atturējās.

Svētku pasākumi Viļņā sāksies ar ziedu nolikšanu pie pieminekļa Vēsts Neatkarības laukumā iepretī Seima ēkai.

Plkst. 10 Lietuvas parlaments pulcēsies vēsturiskajā 11.marta zālē uz  svinīgu sēdi, kas būs veltīta Neatkarības atjaunošanas dienai.

Pusdienlaikā Neatkarības laukumā tiks svinīgi uzvilkti triju Baltijas  valstu karogi. Pēc ceremonijas sāksies svētku gājiens, kurā piedalīsies  Lietuvas armijas Goda sardzes rota un Lietuvas Bruņoto spēku orķestris.

Viļņas iedzīvotāji un pilsētas ciemiņi aicināti piedalīties īpašā svētku  gājienā, kopā ar  Lietuvas Strēlnieku savienības biedriem un skautiem  nesot no Seima ēkas līdz Katedrāles laukumam 400 metrus garu Lietuvas  karogu.

Plkst. 13 Viļņas katedrālē sāksies Svētā mise, paužot pateicību Dievam par valstij dāvāto brīvību.

Šai dienā paredzētas arī bezmaksas ekskursijas pa skaistākajām Viļņas  vecpilsētas vietām, ko dažādās valodās vadīs gandrīz 40 pieredzējuši  gidi, un orientēšanās spēle "Pa neatkarības pēdām".

Visi interesenti šai dienā varēs apmeklēt Seima ēku, kur paredzēti  koncerti, izstādes, radošās darbnīcas bērniem un dokumentālo filmu skate.

Plaši svētku pasākumi šai dienā notiks arī citviet Lietuvā.

Top komentāri

Ass
A
To mesi drīzāk vajadzetu vadīt pie ASV vēstniecības un pie reizes būtu jauki pārskaitīt demogrāfiskos salīdzinājumus ("okupācijas " un tagad),ražošanas jaudas,ekonomiskos radītājus un nākotnes plānus (reālos)!So tradīciju varētu arī latvija uzsākt (salīdzināt),bet nevis gaudot kādi mēs nabagi ,kādi mēs abizoti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits