Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lietuvas ministrija aicina atlikt Stambulas konvencijas ratificēšanu

Lietuvas Sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministrija ierosinājusi atlikt Stambulas konvencijas ratificēšanu, kamēr netiks panākts kompromiss par dzimuma jēdzienu.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs 2013. gadā parakstīja Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības novēršanu pret sievietēm un vardarbības novēršanu ģimenē, kas plašāk pazīstama kā Stambulas konvencija, bet Lietuvas parlaments joprojām nav to ratificējis.

Diskusijas Lietuvā izraisījis jēdziena "gender" tulkojums. Lietuviski no angļu valodas tas iztulkots kā "socialine lytis" (sociālais dzimums jeb dzimte).

Lietuvas sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministra vietniece Vilma Augiene vēstulē Ārlietu ministrijai norādījusi, ka ministrijas skatījumā nepieciešams atlikt konvencijas ratifikāciju, lai iegūtu laiku pienācīgi sagatavoties šim procesam.

Vēstulē norādīts, ka konvencijas nosacījumi, kas attiecas uz dzimuma jēdzienu, rada spriedzi un diskusijas par vērtībām, un kompromiss šajā jautājumā vēl nav panākts.

Linkevičs neslēpa savas dusmas par "piecus gadus ilgo ķildošanos par konvencijā lietotajiem jēdzieniem", un uzsvēra, ka konvencijas ratifikācija palīdzētu ierobežot vardarbību pret sievietēm.

Linkevičs intervijā ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka konvencijas parakstīšanas brīdī nav iedomājies, ka dzimuma jēdziens izraisīs tādas pretrunas. Ministrs norādīja, ka jēdziens "gender" izmantots arī Lietuvas konstitūcijas angliskajā tulkojumā.

Eiropas Padomes eksperti sacījuši, ka Lietuva pēc konvencijas ratificēšanas varēs sadarboties ar ekspertiem, lai novērotu konvencijas īstenošanu, un iepazīties ar citu valstu labo pieredzi savu sistēmu uzlabošanai, lai cīnītos pret vardarbību ģimenē.

Latvija parakstīja Stambulas konvenciju 2016. gadā, bet vēl nav to ratificējusi. Savukārt Igaunija konvenciju parakstīja 2014. gadā un ratificēja 2017. gadā.

Top komentāri

Jau
J
mana balls savākti 10004 paraksti PRET RATIFIKĀCIJU! https://manabalss.lv/par-stambulas-konvencijas-neratificesanu-latvija-republikas-12-saeima/show Slovākija tikko kā NERATIFICĒJA! https://www.diena.lv/raksts/pasaule/eiropa/slovakija-neratifices-stambulas-konvenciju-14191830
ļuļa
ļ
jebkāda veida vardarbība, gan ģimenē, gan ārpus tās, ir jau sen paredzēta kriminālkodeksā ar visām no tā izrietošajām sekām. stambulas konvencija nav vērsta pret vardarbību pret sievietēm, bet gan domāta genderisma idoloģijas nostiprināšanai likumdošanas līmenī.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
STAMBULAS KONVENCIJA KĀ VĒRSTA PRET CILVĒCI IR LIKVIDĒJAMA !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits