Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietuvas prezidenta vēlēšanās kandidēs filozofs un olimpiskais medaļnieks Arvīds Juozaitis

Filozofs, publicists, viens no Lietuvas tautas atmodas kustības Sajūdis dibinātājiem Arvīds Juozaitis, kas īpaši iestājas par ciešākām Lietuvas attiecībām ar Latviju, pirmdien oficiāli apliecinājis, ka kandidēs uz Lietuvas prezidenta amatu nākamgad paredzētajās vēlēšanās.

Par šo nodomu Juozaitis paziņojis preses konferencē Biržos, netālu no Latvijas robežas.

Viņa preses konferencei Biržu pilī varēja sekot tiešraidē Lietuvas Nacionālajā Martīna Mažvīda bibliotēkā Viļņā, bet otrdien, 18.septembrī plkst.10 tikšanās ar Juozaiti paredzēta arī Rīgas Latviešu biedrības namā.

Kā uzsvēris Juozaitis, par četriem svarīgākajiem Lietuvas valsts balstiem viņš uzskata valodu, ģimeni, izglītību un tiesiskumu.

"Visi šie sargtorņi šobrīd ir krietni paārdīti un to sardzē vairs stāv tikai retais," viņš piebildis.

Pēc Juozaiša teiktā, šobrīd Lietuva ir sašķelta, politiskā elite dzīvo savu dzīvi, bet pilsoņi - savu.

"Politiskā elite spoguļojas Eiropas un Eirāzijas galvaspilsētu spoguļos un dzīvo lielā biznesa pasūtījumos, faktiski politiskā elite dzīvo pati sev, bet visi pārējie pilsoņi arī atstāti paši savā ziņā," norādījis kandidāts, piebilstot, ka no Lietuvas šobrīd aizplūst ne tikai cilvēki, bet arī kapitāls.

"Ja meklējam vainīgo, viena vainīgā nav, var runāt par sistēmas krīzi. Ja runājam par idejām, šai aizplūšanā visvairāk vainīgs neoliberālisms," spriedis filozofs, uzsverot, ka neoliberālisms no īstā liberālisma atšķiras ar to, ka visas cilvēka tiesības un brīvības deleģētas korporācijām, bet cilvēkam atstāta tikai darbaspēka loma.

Juozaitis vērsies pret dubultpilsonības ieviešanu, kas, viņaprāt, nebremzētu, bet tieši sekmētu emigrāciju. Tās vietā viņš piedāvājis lietuvieša pases ideju, kas ļautu emigrantiem pēc atgriešanās dzimtenē atgūt pilsonību.

62 gadus vecais Juozaitis Viļņas Universitātē ieguvis ekonomista izglītību un vēlāk aizstāvējis filozofijas zinātņu kandidāta disertāciju.

18 gadu vecumā viņš izcīnījis olimpisko bronzas medaļu peldēšanā 1976.gada Monreālas olimpiskajās spēlēs. 1988.gadā bijis viens no Lietuvas atmodas kustības Sajūdis dibinātājiem. Bijis vairāku kultūras izdevumu redaktors un izdevējs, premjerministra Aļģirda Brazauska padomnieks izglītības jautājumos, Lietuvas kultūras atašejs Krievijas Kaļiņingradas apgabalā un Lietuvas Nacionālās olimpiskās komitejas viceprezidents.

No 2009. līdz 2012.gadam Juozaitis darbojies Rīgā, iemācījies latviešu valodu un iedvesmojies grāmatas Rīga - cita civilizācija rakstīšanai. Par šo grāmatu viņš saņēmis Baltijas Asamblejas balvu.

Arvīda Juozaiša domubiedri Latvijā ir Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Goda prezidents Vilnis Baltiņš, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela, žurnālists Viktors Avotiņš un kinorežisors, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Goda loceklis Jānis Streičs.

Par nodomu kandidēt prezidenta vēlēšanās atklātībā līdz šim paziņojuši bijušais Lietuvas ārlietu ministrs un Eiropas Savienības (ES) diplomātiskās misijas vadītājs Krievijā Vīgauds Ušacks un ekonomists, bijušais ilggadējais Lietuvas SEB bankas prezidenta padomnieks Gitans Nausēda.

Kā iespējamie kandidāti tiek minēti arī Seima deputāte, bijusī finanšu ministre Ingrīda Šimonīte, Eiropas Savienības veselības un pārtikas nekaitīguma komisārs Vītenis Andrjukaitis, Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis un Kauņas mērs Visvalds Matijošaitis.

Par potenciālajiem kandidātiem tiek uzskatīti Seima deputāti Žīgimants Paviļonis, Aušra Maldeiķiene un Naglis Puteiķis, kā arī Eiropas Parlamenta deputāts Valentīns Mazuronis.

Lietuvas prezidenta vēlēšanas notiks 12.maijā. Ja neviens no kandidātiem neiegūs vairāk nekā pusi balsu, otrā kārta gaidāma 26.maijā.

Top komentāri

Kurtinaitis
K
Ja 1976.gadā Arvīdam bija 18, tad tagad viņam nekādi nevar būt 62. Vai arī otrādi...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits