Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Lietuvas robeža ar Baltkrieviju visā garumā aprīkota ar videonovērošanu

Lietuvas robeža ar Baltkrieviju visā garumā ir aprīkota ar videonovērošanas sistēmām, piektdien paziņoja Lietuvas Iekšlietu ministrija.

Ministrijā informēja, ka nākamais mērķis ir pie robežas izveidot patrulēšanas ceļu, kam Lietuva centīsies piesaistīt 20 miljonus eiro Eiropas Savienības finansējuma.

"Pēdējo pusotru gadu esam bijuši [Baltkrievijas režīma līdera Aleksandra] Lukašenko hibrīduzbrukuma galvenais mērķis," atgādināja Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Migrācijas izmantošana kā tāda nav pazudusi un vienmēr varētu pastāvēt. Mums ir jāstiprina savas robežas aizsardzības infrastruktūra," viņa uzsvēra.

"Tagad, kad ir pabeigta robežas novērošanas sistēmu izvietošana, nākamais solis būtu izveidot patrulēšanas ceļu un kontroles joslu visas robežas ar Baltkrieviju garumā," ministre informēja.

Pēc patrulēšanas ceļa izveides robežsargi ātrāk varēs reaģēt uz robežpārkāpumiem un robežas fiziskā nožogojuma bojāšanu.

Ministre paziņoja, ka ir lūgusi ES iekšlietu komisāram 20 miljonus eiro projekta finansēšanai.

Investīcijas robežas aizsardzībā atmaksājas ne tikai tādēļ, ka palīdz novērst nelegālo migrāciju, bet arī cīņā pret kontrabandu, uzsvēra Bilotaite.

Lietuvas robežsargi pērn atklāja kontrabandas cigaretes vairāk nekā 16,1 miljona eiro vērtībā, kas ir vairāk nekā 20 gadu laikā lielākais kontrabandas cigarešu apmērs.

Lietuvai ar Baltkrieviju ir 679 kilometrus gara robeža, pēdējā gada laikā 530 kilometru garumā ir izvietots žogs, bet 360 kilometri ir aprīkoti ar betona barjeru.

Pagājušā gada sākumā tikai nedaudz vairāk kā puse robežas garuma bija aprīkota ar videonovērošanu.

No 2021.gada gada 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā apmēram 19 900 reižu. No 2021. gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti apmēram 4200 nelegālie migranti, savukārt 2022.gadā kopumā robežsargi iekļūšanu Lietuvā nelegālajiem migrantiem kopumā liedza vairāk nekā 11 200 reižu. Šogad tas noticis 585 reizes.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits