Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lietuvas Seims apstiprina Ingrīdas Šimonītes valdības programmu

Lietuvas Seims piektdien apstiprinājis jaunās premjerministres Ingrīdas Šimonītes valdības programmu. Par to balsojuši 78 deputāti, pret - 30, bet 20 parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies. Pēc programmas apstiprināšanas premjere un 14 jaunie valdības locekļi devuši amata zvērestu. Līdz ar to Lietuvas 18.ministru kabinets sāk darbu, nomainot līdzšinējo premjerministra Sauļus Skverneļa vadīto valdību.

Šimonītes valdību izveidojusi jaunā valdošā koalīcija, kurā pārstāvētas līdz šim opozīcijā bijušās konservatīvā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" un divas liberālās partijas - Liberāļu kustība un Brīvības partija. Parlamentā, kurā ir 141 deputātu vieta, tās oktobrī notikušajās Seima vēlēšanās ieguvušas kopumā 74 mandātus.

Ārlietu ministra amatā stājies konservatīvo līderis Gabrieļus Landsberģis, aizsardzības ministra amatā - vēsturnieks, ilggadējs Seima deputāts Arvīds Anušausks, iekšlietu ministra amatā - ilggadēja Seima deputāte Agne Bilotaite, finanšu ministra amatā - Seima deputāte Gintare Skaiste, enerģētikas ministra amatā - bijušais ekonomikas ministrs Daiņus Kreivis, zemkopības ministra amatā - bijušais vides ministrs Ķēstutis Navicks, veselības ministra amatā - bijušais valsts kontrolieris Arūns Duļķis, izglītības ministra amatā - bijusī Kauņas Tehnoloģiju universitātes rektora vietniece Jurgita Šugždiniene, sociālās aizsardzības ministra amatā - Seima deputāte, bijusī konservatīvās partijas izpildsekretāre Monika Navickiene, kultūras ministra amatā - bijušais Kauņas mēra vietnieks Simons Kairis, vides ministra amatā - Seima deputāts Simons Ģentvils, ekonomikas un inovāciju ministra amatā - Brīvības partijas priekšsēdētāja Aušrine Armonaite, satiksmes ministra amatā - līdzšinējais ekonomikas un inovāciju ministra vietnieks Marjus Skuodis un tieslietu ministra amatā - cilvēktiesību lietu juriste Evelīna Dobrovoļska.

Atšķirībā no iepriekšējā ministru kabineta, kurā bija tika viena sieviete, jaunajā valdībā strādās septiņas sievietes un astoņi vīrieši.

Kā uzsvērusi Šimonīte, viņas valdība "neplāno revolūcijas", bet meklēs uz diskusijām un zināšanām balstītus risinājumus.

Premjere gatavojas nekavējoties sasaukt ekspertu apspriedi, lai pārrunātu stingrākus karantīnas pasākumus satraucošās jaunā koronavīrusa izplatības iegrožošanai.

''Šai brīdī svarīgākais ir nevis reformas, bet tas, cik dzīvību spēsim nosargāt. Pēc iespējas vairāk nosargātu dzīvību - tā būs vislabākā ziņa Lietuvas cilvēkiem Ziemassvētkos," viņa norādījusi.

Šimonīte arī plāno drīzumā rosināt nacionālo vienošanos izglītības jomā.

Jaunā valdība sola modernizēt ekonomiku, mazināt sociālo atstumtību, uzlabojot sociālo pakalpojumu pieejamību un lielāku uzmanību pievēršot vientuļajiem pensionāriem un vientuļajām mātēm.

Bezpartijiskā Šimonīte, kas ir 46 gadus veca, vēlēšanās bija konservatīvo saraksta līdere un premjera amata kandidāte. Viņa ieguvusi bakalaura grādu biznesa administrācijā Viļņas Universitātē un maģistra grādu biznesa administrācijā Stokholmas Ekonomikas augstskolā. Sabiedrības uzticēšanos un simpātijas Šimonīte savulaik iemantoja kā krīzes laika konservatīvo valdības finanšu ministre no 2009. līdz 2012.gadam, vēlāk bija Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāja vietniece, 2016.gadā tika ievēlēta Seimā, bet pērn notikušo Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā zaudēja pašreizējam prezidentam Gitanam Nausēdam.

 Līdz ar jaunās valdības darba sākumu savas pilnvaras nolicis iepriekšējais, premjera Sauļus Skverneļa vadītais ministru kabinets, ko veidoja centriskā Zemnieku un zaļo savienība, Sociāldemokrātu darba partija un "Lietuvas poļu vēlēšanu akcija-Kristīgo ģimeņu savienība".

papildināta visa ziņa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits