Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lietuvieši gatavojas Baltkrievijas atbalstam veltītajai akcijai Brīvības ceļš

Lietuvieši aktīvi reģistrējas svētdien paredzētajai akcijai Brīvības ceļš, kuras laikā paredzēts izveidot cilvēku ķēdi no Viļņas līdz Baltkrievijas robežai, lai apliecinātu atbalstu kaimiņvalsts pilsoniskajai sabiedrībai, kas šobrīd cīnās par brīvību un demokrātiju.

Paredzams, ka 23.augustā, vēsturiskā Baltijas ceļa gadadienā, plkst.19.00 no Lietuvas galvaspilsētas Katedrāles laukuma līdz Medininku kontrolpunktam pie Baltkrievijas robežai cits citam līdzās nostāsies aptuveni 50 000 cilvēku.

Brīvības ceļa dalībnieku plūsmu palīdzēs koordinēt Lietuvas sabiedriskais radio, bet tiešraidi nodrošinās arī sabiedriskā televīzija.

Interneta televīzijas "Laisves TV" tiešraidē piedalīsies gan Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, gan viņa priekšteči amatā Daļa Grībauskaite un Valds Adamkus, gan Baltkrievijas opozīcijas kandidāte 9.augustā notikušajās prezidenta vēlēšanās Svetlana Tihanovska, kas cilvēkus uzrunās lietuviski.

Pie Viļņas katedrāles debesīs pacelsies gaisa balons ar milzīgu, 15 metrus garu baltsarkanbalto Baltkrievijas brīvības karogu, kuru no Lietuvas teritorijas, domājams, varēs saskatīt arī robežas otrā pusē.

Cilvēki aicināti ģērbties baltā un ņemt līdzi baltas vai sarkanas gladiolas, kas kļuvušas par Baltkrievijas mierīgo protestu simbolu. Covid-19 profilakses nolūkā gan katrs dalībnieks aicināts atrasties tieši viņam ierādītajā vietā un neaizmirst individuālos aizsarglīdzekļus.

Beidzoties akcijai, XIV gadsimtā celtās Medininku pils pagalmā netālu no Baltkrievijas robežas sāksies koncerts, kurā piedalīsies pazīstamākie Lietuvas mūziķi, kuri savās dziesmās apliecinās atbalstu Baltkrievijai.

Koncerts, ko translēs Lietuvas sabiedriskā televīzija, iecerēts kā ziedojumu vākšanas maratons Baltkrievijas sabiedriskajai organizācijai BY_Help, kas kopš 2017.gada atbalsta represijās cietušo ģimenes un maksā naudassodus par varas iestāžu aizturētajiem, bet pašreizējā situācijā vāc ziedojumus arī medikamentiem, izdevumiem par transportu un sakaru pakalpojumiem.

Baltijas ceļš pasaulē kļuvis par simbolu miermīlīgai pretošanās kustībai. 2004.gadā cilvēki Taivānā sadevās rokās, lai protestētu pret Ķīnas militārajiem draudiem, 2013.gadā līdzīgā akcijā vienojās katalāņi, vēloties iegūt neatkarību no Spānijas, bet pērn tūkstošiem cilvēku Honkongā izveidoja 40 kilometrus garu ķēdi, protestējot pret Ķīnas iejaukšanos teritorijas autonomijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits