Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nausēda dosies pirmajā ārvalstu vizītē uz Poliju

Jaunais Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, kas stājās amatā aizvadītajā piektdienā, otrdien dosies savā pirmajā ārvalstu vizītē uz Poliju.

Varšavā viņš tiksies ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu un apspriedīs abu valstu divpusējo sadarbību, drošības situāciju reģionā un gatavošanos decembrī gaidāmajam NATO samitam.

Prezidenti pārrunās arī jautājumus, kas saistīti ar Lietuvas un Polijas enerģētisko neatkarību, transporta infrastruktūru un starptautiskajām attiecībām, konkrēti, Austrumu partnerības nākotni un Eiropas Savienības darba kārtību.

Nausēda tiksies arī ar Polijas Seima priekšsēdētāju Mareku Kuhciņski, Senāta priekšsēdētāju Staņislavu Karčevski, premjerministru Mateušu Moravecki un bijušo premjeru Jaroslavu Kačiņski.

Vizītes laikā viņam paredzēta arī tikšanās ar plašās Varšavas lietuviešu kopienas pārstāvjiem.

Kā pirms vizītes uzsvēris prezidents, Lietuva un Polija ir ne tikai tuvas kaimiņvalstis, bet arī ciešas sabiedrotās, kas lieliski izprot šā laika uzdevumus un kopā cenšas stiprināt Eiropas nākotni un rūpēties gan par savu, gan visas Eiropas drošību un brīvību.

Savukārt Polijas prezidents aizvadītajā nedēļā intervijā Lietuvas televīzijai izteicās, ka viņu un Nausēdu saista konservatīva attieksme pret tradīcijām, bet Poliju un Lietuvu - līdzīga vēsturiskā pieredze, kas palīdz tām labāk saprast vienai otru.

Duda atzina, ka jūt Lietuvas atbalstu Eiropas Savienībā, un pieminēja tos laikus, kad abas valstis ne pēc savas gribas piederēja pie toreizējā padomju bloka.

"Mēs esam pārdzīvojuši šo vēstures posmu un diemžēl vēl paturējuši tā laika mantojumu, tādēļ viens otru saprotam, jo ir lietas, no kurām jāatbrīvojas, lai mūsu demokrātija būtu normāla, lai mēs būtu brīvi funkcionējošas valstis, patiesi mūsdienīgas valstis, lai mūsu institūcijas būtu rietumnieciskas, bez vecajām kliķēm, bez komunisma laiku mantojuma," viņš uzsvēra.

Kā izteicās Polijas prezidents, abām valstīm jāsadarbojas transporta un enerģētikas koridoru veidošanā un kopīgi jātiecas pēc lielākas NATO spēku klātbūtnes reģionā.

Lietuvas prezidentu vizītē pavadīs arī viņa dzīvesbiedre Diāna Nausēdiene, kura kopā ar Polijas prezidenta kundzi Agatu Kornhauzeri-Dudu tiksies ar Īpašās olimpiādes sportistiem. Šis projekts tiek īstenots Polijas prezidenta dzīvesbiedres aizgādnībā, lai palīdzētu cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem trenēties un piedalīties sacensībās.

Top komentāri

Ņausis
Ņ
Normāli. Tā mūsu kaimiņiem ir kļuvusi par tradīciju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits