Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Premjere: Lietuvā atkal varētu tikt ieviesta karantīna

Turpinot saasināties Covid-19 izplatībai Lietuvā, valdība tuvākajā laikā spriedīs, vai valstī atkal nav jāizsludina karantīna, lai nodrošinātu obligātu masku valkāšanu, otrdien paziņojusi premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Pēc Statistikas departamenta datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 21.septembrī Lietuvā pārsniedzis 500, līdz ar to valsts kopumā nonākusi tā dēvētajā melnajā zonā pēc četru zonu dalījuma, kas ieviests epidemioloģiskās situācijas izvērtēšanai pašvaldībās.

Pašlaik masku valkāšana iekštelpās Lietuvā vienīgi tiek ieteikta, bet līdz ar jaunatklātu Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu atkal  atsākts spriest, vai tā nav jānosaka par obligātu prasību.

"Domājams, šai nolūkā būtu jāatgriežas pie karantīnas režīma, jo ar ārkārtējo situāciju nepietiek, lai ieviestu to kā obligātu prasību, bet rekomendācijas Lietuvā - atšķirībā no Skandināvijas valstīm - tiek uztvertas kā kaut kas tāds, kas vispār nav jāievēro," izteikusies Šimonīte. "Ja nespējam izlūgties, pārliecināt, norunāt ar cilvēkiem, lai viņi arī paši piesargājas, atliek vienīgi ieviest šādu prasību."

Kā valdības vadītāja sacījusi žurnālistiem, ministru kabinets trešdien neformālā diskusijā pārrunās, kas darāms, lai cilvēki aktīvāk potētos pret Covid-19, lai kaut nedaudz tiktu iegrožots jaunu inficēšanās gadījumu skaita pieaugums un lai veselības aprūpes sistēma izturētu "šādu nevakcinēto cilvēku pandēmiju".

"Jautājums ir par cilvēku izpratni, cik nopietna ir situācija. Katru dienu mirst vairāk nekā desmit cilvēki un absolūtais vairākums no viņiem nebija potējušies; tie ir vecāka gadagājuma cilvēki, kuriem vakcīna nodrošina ļoti spēcīgu aizsardzību," viņa uzsvērusi.

Šimonīte norādījusi, ka gan epidemioloģiskā situācija, gan stāvoklis slimnīcās šobrīd visnopietnākās bažas raisa Lietuvas rietumdaļā, kur situācija ir sliktāka nekā aprīlī, kad pandēmijas rādītāji kāpa.

Vienlaikus viņa atteikusies prognozēt, vai karantīnas ieviešana paredzētu vēl kādus jaunus stingrus ierobežojumus vai aizliegumus līdztekus masku valkāšanai.

Kopš 13.septembra Lietuvā ir spēkā ierobežojumi cilvēkiem, kuriem nav tā dēvētās iespēju pases - dokumenta, kas apliecina, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, pārslimojis šo slimību vai pēdējo 48 stundu laikā saņēmis negatīvu testa rezultātu. Viņiem atļauts iepirkties tikai nelielos ikdienā nepieciešamāko preču veikalos ar atsevišķu ieeju no āra, apmeklēt bibliotēkas un muzejus un saņemt nepieciešamos valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumus, bet liegts apmeklēt sabiedrisko ēdināšanas iestāžu iekštelpas, sporta klubus, saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus un piedalīties pasākumos, kuros dalībnieku skaits pārsniedz 500.

"Iespēju pasu" īpašniekiem savukārt nav jāievēro nekādi ierobežojumi, bet viņiem ieteikts turpināt ievērot drošības prasības - valkāt maskas, dezificēt rokas un sabiedriskās vietās ieturēt drošu atstatumu starp cilvēkiem.

Agrāk lēmumi par pandēmijas iegrožošanu tika pieņemti atbilstoši četrām krāsu zonām, kurās Lietuvas pašvaldības iedalītas atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai, bet tagad valdība akcentē pirmām kārtām slimnīcu noslodzes rādītājus.

Nolūkā iegrožot jaunā koronavīrusa izplatīšanu karantīna Lietuvā bijusi izsludināta jau divas reizes - no 2020.gada martam līdz jūnija vidum un no 2020.gada novembra līdz šā gada jūnijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits