Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Viļņā turpinās atkritumu krīze

Mainoties Viļņas atkritumu apsaimniekošanas kārtībai, pilsētā šobrīd izveidojusies krīzes situācija atkritumu izvešanā, kuras atrisināšanai varētu būt vajadzīga vēl vesela nedēļa, pirmdien raksta Lietuvas biznesa avīze Verslo Žinios, atgādinot, ka vēl piektdien šīs problēmas tika solīts atrisināt trīs dienu laikā.

"Atkritumu apsaimniekošanas reforma, kas veikta Viļņā, bija pilnīgi nepieciešama, tā skārusi pilnīgi visus iedzīvotājus - runa ir par aptuveni 30 000 konteineriem un 100 000 adresēm. Atvainojamies iedzīvotājiem par sagādātajām neērtībām. Sarežģījumi tiks novērsti tuvākajā laikā. Galvenais iemesls - teritoriju pārdale starp izvedējiem," paziņojumā presei norādījis galvaspilsētas pašvaldības administrācijas direktors Povils Poderskis, kas situāciju pirmdien apsprieda ar Viļņas mēru Remiģiju Šimašu, uzņēmuma Vilniaus atlieku sistemos administratorius (VASA) direktoru Rimantu Jukneviču un atkritumu izvedējiem.

Viļņa šobrīd sadalīta piecās sadzīves atkritumu savākšanas un izvešanas zonās, kurās šos pakalpojumus no 1. maija sniedz trīs atklāta konkursa ceļā izraudzīti uzņēmumi.

Kā skaidrojis Poderskis, mainoties izvedējiem, viņiem nav vienkārši nepazīstamās teritorijās atrast konteinerus un piebraukšanas ceļus. Tādēļ viņš aicinājis iedzīvotājus gādāt par maksimāli ērtu piekļuvi konteineriem, vienlaikus solot, ka pilsēta drīz būs "vēl tīrāka nekā līdz 1. maijam".

Viļņas mērs krīzei sniedzis vēl vienu skaidrojumu - viņaprāt, izvedēji ilgu laiku pretojušies reformai un nav iepazīstinājuši sistēmas koordinatoru ar saviem agrākajiem grafikiem, tādēļ daudzviet atkritumi nav izvesti ierastajā laikā.

Kā norāda VASA, atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pārkārtojumu mērķis ir nodrošināt, lai Viļņā tiktu ievērots princips "visi izmanto, visi arī maksā", jo līdz šim aptuveni trešā daļa iedzīvotāju šo sistēmu izmantojuši nelegāli, izmetot savus atkritumus pie kaimiņiem vai kaut kur citur pilsētā un par to nemaksājot.

No maija sākuma Viļņā arī ieviesta dalīta nodeva par sadzīves atkritumu savākšanu un apsaimniekošanu, kas nozīmē, ka nākotnē šī maksa būs daļēji atkarīga no izmesto atkritumu apjoma. Nodevai, ko maksās nekustamā īpašuma īpašnieki vai nomnieki, būs pastāvīgā daļa, kas atkarīga no telpu platības, - 0,18 eiro par kvadrātmetru gadā - un mainīgā daļa, kas no 2019.gada tiks noteikta atkarībā no konkrētā atkritumu apjoma par iepriekšējo ceturksni. Līdz gada beigām šī daļa tiks aprēķināta pēc visas pilsētas vidējā rādītāja, bet būs atšķirīga dažādām apsaimniekotāju grupām.

Visā Viļņā ieviestas 14 dažādas šīs nodevas likmes - daudzdzīvokļu namiem, privātmājām, viesnīcām, ārstniecības iestādēm, bērnudārziem, ēdināšanas iestādēm un citām grupām.

Visaugstākā maksa noteikta tirdzniecības telpām benzīntanku teritorijās, kam gadā būs jāmaksā 4,63 eiro par kvadrātmetru. Nekustamajos īpašumos, kur tiek sniegti ēdināšanas pakalpojumi, maksa būs 0,80 eiro, tirdzniecības vietās - 0,46 eiro, viesnīcās - 0,28 eiro. Viszemākā maksa noteikta īpašumiem dārzkopības sabiedrībās un garāžās - attiecīgi 0,10 un 0,08 eiro par kvadrātmetru.

Daudzdzīvokļu namos mainīgā daļa svārstīsies no 0,39 līdz 0,47 eiro par kvadrātmetru, bet privātmājās tā būs 0,19 eiro par kvadrātmetru.

Viļņas pašvaldība lēsusi, ka pēc reformas iedzīvotājiem atkritumu izvešana maksās lētāk - šobrīd saskaņā ar maksimālajām likmēm 60 kvadrātmetru dzīvokļa īpašniekam par atkritumu apsaimniekošanu jāmaksā aptuveni 6,48 eiro mēnesī jeb 77,76 eiro gadā, bet no maija viņam tas maksās apmēram 33 eiro gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits