Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Autsaideri satricina Eiropu

Eiropa ir piedzīvojusi zemestrīci - tā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu, kurās ļoti labus panākumus guvušas eiroskeptiskās un galēji labējās partijas, rezultātus raksturoja Francijas sociālistu premjerministrs Manuels Vals. To pirmām kārtām viņš attiecināja uz balsojumu paša valstī, kur lielāko atbalstu guva radikālā nacionālistu partija Nacionālā fronte ar Marinu Lepenu priekšgalā, otrdien raksta laikraksts Diena

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka arī nākamajā EP sasaukumā visplašākā pārstāvniecība būs divām tradicionāli lielākajām parlamenta politiskajām frakcijām - Eiropas Tautas partijas grupai (EPP) un Sociāldemokrātu aliansei (S&D). Tomēr lielāka eiroskeptisko un radikālo spēku klātbūtne var būtiski ietekmēt likumdošanas procesu.

Saskaņā ar iepriekšējiem vēlēšanu rezultātiem vairāk nekā pusi no 751 deputātu vietas nākamajā EP sasaukumā aizņems centriski labējie EPP un centriski kreisie S&D politisko grupu pārstāvji. Tomēr abu ietekmīgāko grupu pārstāvniecība parlamentā ir samazinājusies. Tas daļēji ir saistīts ar to, ka turpmāk EP būs par 15 deputātiem mazāk nekā līdz šim.

Ir skaidrs, ka jaunajā EP strādās ievērojami vairāk eiroskeptiski un labēji vai kreisi radikāli noskaņotu politiķu, kuru pārstāvētie spēki virknē valstu ir guvuši neredzētus panākumus. Par vēsturiskiem ir jāatzīst eiroskeptiskā britu politiķa Naidžela Farādža vadītās Lielbritānijas Neatkarības partijas iegūtie 27% balsu un Nacionālās frontes saņemtie 25%.

Nacionālās frontes līdere Lepena pēc uzvaras vēlēšanās paziņoja, ka franči vēlas redzēt citādu ES. "Tauta ir runājusi skaidri un skaļi. Franči vairs nevēlas, ka viņus vada kāds ārpus mūsu robežām - neievēlēti ES komisāri un tehnokrāti. Viņi vēlas būt pasargāti no globalizācijas un atgūt varas grožus pār savu likteni," Lepenu citē The Wall Street Journal.

Lielbritānijas konservatīvais premjers Deivids Kamerons, kura vadītā partija ierindojās trešajā vietā, paziņoja, ka vēlēšanu rezultāti ataino sabiedrības "vilšanos ES". Viņš gan noraidīja iespēju pārcelt uz ātrāku laiku paša ierosināto referendumu, kurā briti lemtu, vai palikt ES sastāvā. Kamerons solījis sarīkot referendumu 2017. gadā, ja Konservatīvā partija uzvarēs nākamā gada parlamenta vēlēšanās.

Analītiķi prognozē, ka eiroskeptiskie un radikālie spēki neiegūs pietiekami daudz deputātu vietu, lai bloķētu EP virzītos likumprojektus, tomēr tiem būs ievērojami lielākas iespējas pasniegt savas idejas.

"Viņiem dos vairāk laika debatēs, viņi iegūs vietas atsevišķās EP komisijās, kas nozīmē, ka viņu rīcībā būs lielāka platforma, lai nodotu savu vēstījumu vēlētājiem," Sarejas Universitātes Eiropas politikas pētnieks Saimons Ašervuds sacīja CNN.

Viņam pievienojas arī sabiedriskās organizācijas VoteWatch vadītājs Doru Frantesku, kurš domā, ka tā saucamie Eiropas politikas autsaideri caur EP iegūs redzamāku pozīciju, lai ietekmētu politisko procesu dzimtenē.

Ašervuds gan atgādina, ka šīs partijas vieno tikai un vienīgi nepatika pret Briseles birokrātiju. "Viņi ir vienoti nepatikā pret ES, bet nespēj vienoties par to, kas viņiem patīk," domā politologs.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā EP būs vairāk eiroskeptiķu otrdienas, 27.maija, laikraksta Diena 10.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits