Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Facebook skandālā iesaistītā firma Cambridge Analytica atstādina savu vadītāju

Britu datu analīzes firma Cambridge Analytica, kas atrodas sociālo tīklu Facebook satricinājuša skandāla centrā, otrdien atstādināja savu vadītāju Aleksandru Niksu, kurš izrādījās personīgi iesaistīts jaunā skandālā.

Facebook vadība pagājušonedēļ apturēja Cambridge Analytica kontu pēc ziņām, ka šī firma, kuru bija nolīgusi Donalda Trampa prezidenta vēlēšanu kampaņa, ir izmantojusi miljoniem ASV vēlētāju Facebook profilu informāciju bez viņu atļaujas.

Otrdienas vakarā nāca klajā ieraksti, kuros Nikss dižojas ar firmas lielo lomu Trampa kampaņā un apgalvo, ka firma veikusi visus pētījumus un analīzes, kā arī digitālās un televīzijas kampaņas.

Britu telekanāla Channel 4 News slepeni izdarītajos videoierakstos Nikss arī ieskicē slepenas pašiznīcinošu e-pastu sistēmas izmantošanu.

"Nav nekādu pierādījumu, nav nekādu papīra pēdu, nav nekā," Nikss sacīja par šo sistēmu, kas iznīcina e-pasta vēstules divas stundas pēc to izlasīšanas.

Nikss arī noniecināja ASV Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas pārstāvjus, kuriem viņš pērn bija sniedzis liecības. "Viņi ir politiķi, viņiem nav tehniskas izpratnes. Viņi nesaprot, kā tas strādā," sacīja Nikss.

Channel 4 News pārraidīja arī 2017.gada oktobrī nofilmētu interviju ar sakauto ASV prezidenta kandidāti Hilariju Klintoni, kura sacīja, ka esot saskārusies ar "masīvu propagandu", kas "ietekmēja vēlētāju domu procesus".

Klintone kā "ļoti satraucošu" raksturoja iespējamību, ka Cambridge Analytica varētu būt iesaistīta Krievijas mēģinājumos ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas. Pati firma ir stingri noliegusi, ka būtu iesaistīta šādos Krievijas mēģinājumos.

Cambridge Analytica direktoru padome, paziņojot par Niksa atstādināšanu, pavēstīja, ka viņš nekavējoties atstās amatu, kamēr tiek izmeklētas apsūdzības.

Nikss arī ir lielījies ar politiķu ievilināšanu slazdos un slepenu iejaukšanos vēlēšanās visā pasaulē, piesedzoties ar dažādām kompānijām.

"[Direktoru] padome uzskata, ka Niksa nesenie izteikumi, kurus slepeni ierakstīja Channel 4, un citi apgalvojumi nepārstāv firmas vērtības vai operācijas, un viņa atstādināšana atspoguļo nopietnību, ar kādu mēs uztveram šo pārkāpumu," teikts firmas paziņojumā.

Cambridge Analytica ir noliegusi apgalvojumu, ka tā esot savākusi 50 miljonu Facebook lietotāju datus, darbojoties Trampa vēlēšanu kampaņas labā.

Šis apgalvojums tomēr ir iesaistījis Facebook lielā personas datu izmantošanas skandālā, kam draud izmeklēšanas abās Atlantijas okeāna pusēs, un Facebook akciju cenas ir kritušās.

Lielbritānijas parlamenta komiteja otrdien uzaicināja uzņēmuma Facebook vadītāju Marku Cukerbergu personiski paskaidrot komitejai apgalvojumus, ka miljoniem Facebook lietotāju dati ievākti politiskām kampaņām.

Deimiens Kolinss, kurš vada britu parlamenta Kultūras, mediju un sporta komiteju, nosūtīja vēstuli Cukerbergam, aicinot izklāstīt savu versiju par "šo katastrofālo procesa kļūdu".

"Komiteja ir vairākkārt jautājusi Facebook, kā uzņēmumi iegūst (..) datus no viņu vietnes, un, sevišķi, vai dati iegūti bez viņu piekrišanas," norādīts vēstulē, piebilstot, ka Facebook darbinieku sniegtās atbildes maldinājušas komiteju un tajās nav pievērsta pienācīga uzmanība šai problēmai.

Cukerbergs ir arī uzaicināts izteikties Eiropas Parlamentā, tviterī paziņoja tā prezidents Antonio Tajāni. "Facebook ir jāpaskaidro 500 miljonu eiropiešu pārstāvjiem, ka personas dati netiek izmantoti manipulēšanai ar demokrātiju," tvītoja Tajāni.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits